Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γραπτή δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου στο πλαίσιο συζήτησης για την έναρξη της λετονικής προεδρίαςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 16/1/2015Γραπτή δήλωση κατέθεσε στα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή τη συζήτηση για την έναρξη της λετονικής προεδρίας (α' εξάμηνο 2015), τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος του υπερβάλλοντος δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης μέσω μιας συνολικής ανάδιάρθρωσής του.


Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

"Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη λετονική Προεδρία, αλλά φοβάμαι ότι το πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε δεν προοιωνίζεται τίποτα τέτοιο. Η νέα Προεδρία ξεκινάει από ουτοπικές παραδοχές, όταν μας βεβαιώνει ότι τα σύμφωνα οικονομικής διακυβέρνησης Six-Pack και Two-Pack του 2011 και του 2013 βοήθησαν δήθεν στην καλύτερη αντιμετώπιση του υπερβολικού δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της Ένωσης. Στην πραγματικότητα το συνολικό δημόσιο χρέος των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης σημείωσε μεγάλη αύξηση στα χρόνια της κρίσης, από 83% του ΑΕΠ τους το 2010 στο 95% το 2014, πολύ μακριά από το στόχο της Συνθήκης του Μάαστριχτ για δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά εξάλλου οι ακολουθούμενες πολιτικές σκληρής λιτότητας διογκώνουν την ανεργία και οδηγούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο κατώφλι της φτώχειας ή κάτω από αυτό. Εκείνο που χρειαζόμαστε για να καταστεί βιώσιμη η νομισματική ένωση είναι μια γενικευμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με ευθύνη και πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμών. Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση με τον τρόπο αυτόν του δημόσιου χρέους ιδίως των μεσογειακών κρατών-μελών είναι μακροπρόθεσμα αδύνατη η επιβίωση της ευρωζώνης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου