Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις συνθήκες κράτησης των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 23/01/2015



Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο καυτηριάζει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και ζητά την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας ώστε να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οδηγίας 2003/9/ΕΚ σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους, κατάλληλους για ανηλίκους, εγγύηση που περιλαμβάνεται στη νέα αντίστοιχη Οδηγία 2013/33/ΕΚ όπου τίθεται η γενική απαγόρευση κράτησής τους εκτός από «εξαιρετικές περιστάσεις» (άρθρο 11 παρα. 3). Εν τούτοις, στην Ελλάδα η μεγάλη εισροή αιτούντων άσυλο έχει καταστήσει τις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας μη επαρκείς, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να κρατούνται σε ακατάλληλα κέντρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη [1] και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα [2] που επισκέφθηκαν το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, οι συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στο συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αφού οι ανήλικοι κρατούνται μαζί με ενήλικες, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

Δεδομένου ότι τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή για τη βελτίωση των συνθηκών, σε τι μόνιμες δράσεις προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχύσει οικονομικά το ελληνικό κράτος για να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες «φιλοξενίας» των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα;

[2] http://www.mfhr.gr/gr/anakoinwseis/deltio-typou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου