Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την υπερχρέωση στην ευρωζώνη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 15/1/2015



"Σφυρίζει αδιάφορα" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν έρχεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένες προτάσεις ρεαλιστικής επίλυσης του προβλήματος της υπερχρέωσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως αποδεικνύει η κατ΄ουσία άρνηση απάντησης του προέδρου της Μάριο Ντράγκι στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση

"Στις δηλώσεις του στις 4.12.2014 ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε για μια ακόμη φορά να εννοηθεί η ετοιμότητα της Τράπεζας για λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία όμως ουδέποτε λαμβάνονται, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη καρκινοβατεί και η ανεργία αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, όπου λήφθηκαν τέτοια μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 9,9% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,8% σήμερα, όσο είναι περίπου το μεσοσταθμικό έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Επίσης η ανεργία μειώθηκε στις ΗΠΑ από το 10% το 2009 στο 5,8% σήμερα, ενώ αντίθετα στην ευρωζώνη αυξήθηκε από το 10% του 2009 στο 11,5% σήμερα και έχει φέρει τα μεσογειακά ιδίως κράτη-μέλη σε μια κατάσταση που δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
 Είναι συνεπώς προφανές ότι ο μονόπλευρος προσανατολισμός στη λιτότητα είναι αντιπαραγωγικός και εκτροχιάζει την ευρωζώνη. Είναι εξάλλου πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και της ύφεσης και χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί είναι ότι στις δημοπρασίες TLTRO, έχουν διατεθεί μόλις 212 δις ευρώ έναντι στόχου 400 δις ευρώ, υποδηλώνοντας την απροθυμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Ερωτάται η ΕΚΤ πότε σκοπεύει επιτέλους να περάσει από τα λόγια στις πράξεις λαμβάνοντας μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης;"

Απάντηση

"Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χρυσόγονε,

σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 16 Δεκεμβρίου 2014 ο κ. Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[1] Είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσετε ότι, πέραν τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες σχετικά με τη νομιμότητα προτάσεων που υποβάλλονται από τρίτους.

Με εκτίμηση,
Mario Draghi"




[1]  Το άρθρο ορίζει τα εξής: «Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, οι οποίες εφεξής αποκαλούνται 'εθνικές κεντρικές τράπεζες', προς θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών· απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα, από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου