Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 13/01/2015



Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αν και η Επιτροπή διαψεύδει ρητά της φήμες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί απαίτησής της για τέτοια αύξηση, στη συνέχεια αποπειράται να δικαιολογηθεί για τη βίαιη πτωχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, την οποία προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, επικαλούμενη την προοπτική εφαρμογής του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος". Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης.

Ερώτηση

Σε μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου 2014 διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια "δημοσιονομικής σταθεροποίησης" μεταξύ του 2009 και του 2013 στην Ελλάδα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε κανένα από τα 184 κράτη που παρακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τα μέτρα που λήφθηκαν ξεπερνούν αθροιστικά το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Ως συνέπεια, το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο υποφέρει από σοβαρές υλικές στερήσεις, μεταξύ των οποίων και έλλειψη τροφής, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την κοσμοσυρροή σε κάθε ευκαιρία δωρεάν διανομής τροφίμων, ανήλθε από 11,5% το 2006 σε 19,5% το 2012 (σελ. 44 της μελέτης). Παρά ταύτα, στην εξελισσόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος της τρόικα, φέρεται να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι απαιτεί αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα;
2. Αν ναι, πώς συμβιβάζεται η στάση της αυτή με την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 2 ΣΕΕ) και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια (άρθρο 3 παρ. 3 ΣΕΕ και 34 παρ. 3 του Χάρτη);

Απάντηση

1.        Η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρχές για τη βελτίωση της διαχείρισης και της επιβολής του ΦΠΑ, ως βασικού μέσου για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος του ΦΠΑ. Συνεργάζεται επίσης με τις αρχές για τον εξορθολογισμό της πληθώρας των συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων, αλλά στο πλαίσιο αυτό δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα. Οι απόψεις της Επιτροπής σχετικά με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες στις σελίδες 30-31 της έκθεσης συμμόρφωσης της 4ης επανεξέτασης του προγράμματος.

2.        Η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κεκτημένου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και δίδει ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της συνέπειας του ΜΣ με το δίκαιο της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί παραβίαση του δικαίου της ΕΕ προκύπτουσα από την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει ενός προγράμματος. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι υπό εξέλιξη βελτιώσεις στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας δυνάμει του προγράμματος, στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δαπανών πρόνοιας και στη βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και σύγχρονο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Το εν λόγω σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι επειγόντως αναγκαίο για τη μείωση της φτώχειας και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων ατόμων, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για εργασία. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) θα είναι στο επίκεντρο του νέου συστήματος. Θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παροχή κοινωνικής πρόνοιας βασιζόμενη στην κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική ενεργοποίηση. Για την ορθή στόχευση και την καταπολέμηση της φτώχειας, προβλέπεται ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοκιμαστεί σε πιλοτική βάση σε δήμους με στόχο να επεκταθεί σταδιακά στη συνέχεια. Η κυβέρνηση δρομολόγησε 13 τέτοια πιλοτικά προγράμματα στις 15 Νοεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου