Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Ψυχραιμία και περισυλλογή


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα Thessnews 26/01


Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για τη χώρα. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα, πέρα βέβαια από την είσοδο της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, θα είναι η έναρξη μιας διαδικασίας μετονομασίας διαφόρων εμπορικών επωνυμιών για λόγους αποφυγής σύγχυσης, όπως προβλέπει η συμφωνία. Κάτι τέτοιο προοιωνίζεται ταπεινωτικό και επώδυνο για την ελληνική πλευρά. 

Πιο μακροπρόθεσμα, ακόμα και καλόπιστοι αλλά απληροφόρητοι τρίτοι θα διερωτώνται σχετικά με την ύπαρξη «νότιας» Μακεδονίας (αφού θα υπάρχει Βόρεια), όπου λογικά κατοικούν «Μακεδόνες» και ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα, οπότε γιατί να μην τους αναγνωριστούν μειονοτικά, γλωσσικά κ.λ.π. δικαιώματα; Ήδη διάφορες σχετικές προσεγγίσεις και τακτικές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο γειτονικό κράτος, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι έχοντες την εξουσία στα Σκόπια θα αισθάνονται απελευθερωμένοι να δράσουν με βάση τα συμφέροντά τους, κρυπτόμενοι κάτω από την ασφάλεια της ΝΑΤΟϊκής «ομπρέλας». 

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι όμως η περαιτέρω όξυνση, με αφορμή το θέμα αυτό, της έτσι κι αλλιώς τοξικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας μας. Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές και να υπάρξει ψυχραιμία και περισυλλογή. Ούτως ή άλλως πλησιάζουν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2019, στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον του τόπου και τούτο πρέπει να γίνει με σεβασμό στις συνταγματικές διαδικασίες. Η δημιουργία ενός οιονεί εμφυλιοπολεμικού κλίματος επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου