Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΔΝΤ και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 08/01/2015



Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος υπέβαλε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν επικαλούμενος έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge που έδειξε ότι το ΔΝΤ, με το οποίο η ΕΕ συνεργάζεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής λιτότητας, έχει, με τις περικοπές δαπανών που προτείνει, απορρυθμίσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες της Αφρικής, καθιστώντας τες ευάλωτες στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι και για την Ελλάδα το ΔΝΤ έχει ομολογήσει χονδροειδή λάθη του και ρωτάει αν υπάρχει τρόπος να αξιολογείται η συνεργασία ΕΕ-ΔΝΤ και πώς μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που μια τέτοια συνεργασία εγκυμονεί για δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην υγεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge [1] οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την υγεία που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα δημιούργησαν "συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με ανεπαρκή χρηματοδότηση και ελλιπή προετοιμασία" για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και αυτό κατέστησε εφικτή τη μετάδοσή του σε τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε να σημειωθούν περισότεροι από 7.000 θάνατοι. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν συνεργασθεί με το ΔΝΤ σε σειρά προγραμμάτων ("μνημονίων") σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένα από τα οποία συνεχίζονται ακόμη (Ελλάδα, Κύπρος), και όπου οι ιθύνοντες του ΔΝΤ έχουν παραδεχθεί χονδροειδή λάθη τους π.χ. ως προς τον υπολογισμό του "δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή" [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει ληφθεί μέριμνα για αντικειμενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας της Ένωσης με το ΔΝΤ από ουδέτερους φορείς μη εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των μνημονιακών προγραμμάτων;
2. Έχει ληφθεί κάποια μέριμνα για τη μη προσβολή, κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προγραμμάτων, θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην υγεία, τα οποία δεσμεύουν την Ένωση και τα όργανά της (άρθρο 35 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), για τα οποία αποδεικνύεται ότι το ΔΝΤ αδιαφορεί πλήρως;"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου