Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 14/1/2015Στην παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπογράμμισε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της διαφθοράς στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα τη στενή σύνδεσή της με το διογκούμενο δημόσιο χρέος πολλών κρατών-μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

"Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει μείνει ουσιαστικά γράμμα νεκρό επειδή δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αποτελεσματική υλοποίησή του. Εκτός όμως από την καταπολέμηση της διαφθοράς στο μέλλον, πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι συνέπειες της διαφθοράς στο παρελθόν. Ένα μέρος της υπερχρέωσης πολλών κρατών-μελών της Ένωσης οφείλεται στο ότι διεφθαρμένοι πολιτικοί ανέθεταν ιδίως σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ανώφελα στην ουσία δημόσια έργα και προμήθειες σε διογκωμένες τιμές, επιβαρύνοντας τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Το οφειλόμενο στην επιβάρυνση αυτή μέρος του δημόσιου χρέους είναι επονείδιστο χρέος το οποίο είναι ανεπίτρεπτο να κληθούν να το αποπληρώσουν οι πολίτες του κράτους μέσω μείωσης κοινωνικών δαπανών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για όλα αυτά και να αποδεχθεί τον λογιστικό έλεγχο του χρέους των κρατών-μελών και τη διαγραφή του επονείδιστου μέρους του, μέσα από τη σύγκληση μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος."


Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=fVV2c_FrQ20&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου