Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη θέσπισης προτύπων λειτουργίας χώρων προστατευμένης φροντίδας για παιδιά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 22/01/2015Την ανάγκη θέσπισης κοινών προτύπων λειτουργίας χώρων προστατευμένης φροντίδας για παιδιά επισημαίνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που απειλούσε να κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η ελληνική Υπουργική Απόφαση Δ27/οικ/34481/1526 (ΦΕΚ Β΄2792/17-10-2014) σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την Ίδρυση και τη Λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας χώριζε τις Μονάδες Προστασίας Ανηλίκων ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που φιλοξενούνται. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν λαμβανόταν μέριμνα για αδέρφια διαφορετικής ηλικιακής ομάδας, τα οποία τοποθετούνταν σε διαφορετικές μονάδες ή για παιδιά που με τη συμπλήρωση του αντίστοιχου έτους μετακινούνταν αναγκαστικά σε άλλη μονάδα. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τη Σύσταση (2005)5 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε χώρους προστατευμένης φροντίδας , που προβλέπει το δικαίωµα για τα αδέρφια να µένουν µαζί, καθώς και την ανάγκη οι χώροι διαμονής των παιδιών να παραμένουν σταθεροί. Η ως άνω υπουργική απόφαση αποσύρθηκε εσπευσμένα στις 19.1.2015 (ΦΕΚ Β΄ 90/19.1.2015), μετά τη θυελλώδη αντίδραση φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα .

Ερωτάται η Επιτροπή εάν σκοπεύει να λάβει νομοθετικά μέτρα για την καθιέρωση ελάχιστων προτύπων λειτουργίας των φορέων κοινωνικής προστασίας για παιδιά, σύμφωνα με το αρ. 3 παρα. 3 της ΣΕΕ και με το άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες εθνικές ρυθμίσεις που καταπατούν βίαια τα δικαιώματα των παιδιών.  


[2] http://www.hamogelo.gr/4-1/2192/Kato-ta-xeria-apo-ta-poidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου