Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη χρήση νανοσωματιδίων σε τρόφιμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/06/2016


Τον κίνδυνο εκτεταμένης χρήσης νανοσωματιδίων σε τρόφιμα χωρίς την απαραίτητη προειδοποίηση των καταναλωτών, προέβαλε με ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής παρουσίασε στοιχεία πρόσφατων ερευνών, βάσει των οποίων τρόφιμα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή επικράτεια περιλαμβάνουν νανοσωματίδια όπως διοξείδιο του τιτανίου και διοξείδιο του πυριτίου, χωρίς οι παρασκευαστές να το αναφέρουν στις συσκευασίες, όπως υποχρεούνται. Τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την ύπαρξη των ουσιών αυτών, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε τη θέση της Επιτροπής, ενώ παράλληλα την κάλεσε να προβεί σε κυρώσεις εις βάρος των εταιριών που παραπλανούν τους πολίτες.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Προβληματισμό προκαλούν έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ύπαρξη νανοσωματιδίων σε τρόφιμα που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τις σχετικές αναφορές και προειδοποιήσεις στις συσκευασίες τους [1].
Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής περιβαλλοντικής ένωσης Agir pour l’ Environment, βρέθηκαν συγκεκριμένα επώνυμα προϊόντα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου με την κωδική ονομασία Ε171 καθώς και διοξείδιο του πυριτίου με την ονομασία Ε551, χωρίς να προειδοποιούν τους καταναλωτές.
Βάσει του κανονισμού αρ.1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, η αναγραφή της ύπαρξης αντίστοιχων υλικών στις συσκευασίες είναι υποχρεωτική [2].
Η ύπαρξη νανοσωματιδίων σε τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους την υγεία των πολιτών σε περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης και η προειδοποίησή τους είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων [3].

Ερωτάται η Επιτροπή :

α) Είναι ενήμερη για τις έρευνες αυτές, καθώς και για τη συνεχώς αυξανόμενη χρησιμοποίηση νανοσωματιδίων σε τρόφιμα;
β) Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει ώστε να επιβάλλει κυρώσεις και περιορισμούς στις εταιρίες που χρησιμοποιούν νανοσωματίδια χωρίς να το αναγράφουν στις συσκευασίες, παραπλανώντας τους πολίτες και προκαλώντας κινδύνους για την υγεία τους;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου