Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 17/06/2016


Τα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ποσοστού πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την παχυσαρκία, προέβαλε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από έκθεση του ΟΟΣΑ τα οποία καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας, ο Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει για να ανακόψει τους ρυθμούς αύξησης του φαινομένου, ενώ παράλληλα ζήτησε την άποψή της ως προς την πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση των τιμών όσων τροφίμων θεωρούνται πηγές λιπαρών και ζάχαρης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με το ποσοστό πολιτών και ιδίως ανηλίκων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με την Έκθεση Health at a Glance για το 2015, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα στον τομέα της υγείας, αφού η συχνότητά της ειδικά στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να πλήξει μέχρι και έναν στους δύο ευρωπαίους [1]. Παράλληλα η παχυσαρκία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α.. Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό όμως προκαλεί το γεγονός πως τα στοιχεία αυτά είναι εντονότερα ανάμεσα σε παιδιά, αφού στην Ελλάδα ήδη περίπου ένα στα δύο αγόρια 10-12 ετών χαρακτηρίζεται υπέρβαρο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί με ποσοστό 35% [2].

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Παρακολουθεί τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το ζήτημα της παχυσαρκίας;
β) Ποιες ενέργειες σκοπεύει να πραγματοποιήσει ώστε να ανακόψει τους ρυθμούς αύξησης του φαινομένου;
γ) Στην Έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. προτείνεται η αύξηση των τιμών τροφίμων που θεωρούνται πηγές λιπαρών και ζάχαρης. Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική αυτή;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου