Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Επείγουσα γραπτή ερώτηση για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 04/06/2018


Επείγουσα γραπτή ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις κινήσεις του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι υπερεθνικιστικές τελετές που προηγήθηκαν του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου και οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Μ. Αλμπαϋράκ (γαμπρού του προέδρου Ερντογάν) σε συνδυασμό με την τακτική παρεμπόδισης προγραμματισμένων γεωτρήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, που ακολουθεί η Τουρκία, θέτουν σε αμφιβολία τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Χρυσόγονος καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ να απαντήσει για το πως σχεδιάζει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε άλλο σημείο εντός των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ. Ζητά επίσης να τοποθετηθεί για το πως σχεδιάζει να προστατεύσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής και κυπριακής επικράτειας από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν στην αποτροπή αυτών των εξορύξεων.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Την 31/05/2018 ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μ. Αλμπαϋράκ, σε μία υπερεθνικιστική τελετή απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση σε βάθος 2.600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας [1]. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο, αν το σημείο γεώτρησης θα βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ [2]. Σημείωσε μάλιστα ότι στο γεωτρύπανο δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα, γιατί «παραπέμπει στην αναβίωση της ισχυρής τουρκικής κληρονομιάς» [3]. Δήλωσε επίσης ότι ελπίζει «μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο...» [4]. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τον σωβινιστικό εορτασμό για την 565η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και των συνακόλουθων εγκλημάτων, όπου επικράτησε προπαγανδιστικό κλίμα με συμβολισμούς για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας [5]. Με δεδομένο, μεταξύ άλλων, ότι πρόσφατα η Τουρκία παρεμπόδισε το ιταλικό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 να διενεργήσει γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, υπονομεύοντας την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου [6], ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

1) Πώς σχεδιάζει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε άλλο σημείο εντός των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ;
2) Πώς σχεδιάζει να προστατεύσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής και κυπριακής επικράτειας από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν στην αποτροπή του κατοχυρωμένου με διεθνείς συνθήκες status quo στην περιοχή;

________________________________________
[4] Ibid.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου