Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την πρακτική του λοκ άουτ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕλευθεροτυπίαΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες– 11/12/2014Τις ραγδαίες εξελίξεις στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα ιδιόμορφο λοκ άουτ που επέβαλε η διοίκηση της εκδότριας εταιρίας ως απάντηση στο δίκαιο αίτημά τους να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, έφερε σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής ρωτά αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά από την Ελλάδα να επαναφέρει το λοκ άουτ, και αν έχει κι άλλες ακόμη απαιτήσεις στο πεδίο του συλλογικού εργατικού δικαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Η εταιρία Τρίτη Όψη ΑΕ που εκδίδει την εφημερίδα Ελευθεροτυπία επέβαλε το Νοέμβριο του 2014 άτυπο λοκ άουτ ως απάντηση στο αίτημα των 140 εργαζομένων της εφημερίδας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα εννέα μηνών.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρίας κλείδωσε το κτίριο της εφημερίδας, διέκοψε την κυκλοφορία της και μπλόκαρε τη λειτουργία του δικτυακού της τόπου και την πρόσβαση των εργαζομένων της σε αυτόν.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με τις αναφορές στον τύπο ότι η τρόικα ζητά επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει την πρακτική του λοκ άουτ.

Η πρακτική του λοκ άουτ, όμως, πλήττει στην ουσία του το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος έχει νομική ισχύ ισοδύναμη των Συνθηκών (άρθρο 6 παρ. 1 ΣΕΕ).

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

1) Αποτελεί πράγματι η επαναφορά του λοκ άουτ επιταγή της τρόικας;
2) Ποιες άλλες απαιτήσεις έχει εγείρει η τρόικα στο πεδίο των συλλογικού εργατικού δικαίου;
3) Σε τι ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή για να διασφαλίσει την τήρηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου