Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σε ΕΚΤ για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσηςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 15/12/2014O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέβαλε σήμερα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καυτηριάζοντας την τακτική του προέδρου της τελευταίας να υπόσχεται, εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη μέτρων "ποσοτικής χαλάρωσης", τα οποία όμως ουδέποτε υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται και αντίθετα να επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
Προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στις δηλώσεις του στις 4.12.2014 ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε για μια ακόμη φορά να εννοηθεί η ετοιμότητα της Τράπεζας για λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία όμως ουδέποτε λαμβάνονται, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη καρκινοβατεί και η ανεργία αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, όπου λήφθηκαν τέτοια μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 9,9% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,8% σήμερα, όσο είναι περίπου το μεσοσταθμικό έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Επίσης η ανεργία μειώθηκε στις ΗΠΑ από το 10% το 2009 στο 5,8% σήμερα, ενώ αντίθετα στην ευρωζώνη αυξήθηκε από το 10% του 2009 στο 11,5% σήμερα και έχει φέρει τα μεσογειακά ιδίως κράτη-μέλη σε μια κατάσταση που δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Είναι συνεπώς προφανές ότι ο μονόπλευρος προσανατολισμός στη λιτότητα είναι αντιπαραγωγικός και εκτροχιάζει την ευρωζώνη. Είναι εξάλλου πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και της ύφεσης και χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί είναι ότι στις δημοπρασίες TLTRO, έχουν διατεθεί μόλις 212 δις ευρώ έναντι στόχου 400 δις ευρώ, υποδηλώνοντας την απροθυμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ερωτάται η ΕΚΤ πότε σκοπεύει επιτέλους να περάσει από τα λόγια στις πράξεις λαμβάνοντας μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου