Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης και ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 05/07/2016


Την ανάγκη αλλαγής πορείας για την Ευρώπη σχολίασε με παρέμβασή του ο Κώστας Χρυσόγονος, μετά την αρνητική έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά και λόγω της αποξένωσης των ευρωπαίων πολιτών από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής υπενθύμισε τα προβλήματα που προκαλούν στους πολίτες η οικονομική κρίση και οι πολιτικές αιματηρής λιτότητας. Παράλληλα τόνισε πως χρειαζόμαστε εκδημοκρατισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Παρακολουθείστε το βίντεο της ομιλίας εδώ :
https://www.youtube.com/watch?v=0MmJcaWZVKU


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :

Η αρνητική για την Ε.Ε έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή πορείας, αν δεν θέλουμε να δούμε την ενοποιητική διαδικασία να εκτροχιάζεται πλήρως τα επόμενα χρόνια. Μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών αισθάνεται αποξενωμένη από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενώ η οικονομική κρίση και οι πολιτικές αιματηρής λιτότητας έχουν επιταχύνει την πτωχοποίηση εκείνων των κοινωνικών τάξεων και συνολικά των εθνικών οικονομιών οι οποίες είχαν ούτως ή άλλως δυσκολίες να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς της εξελισσόμενης παγκοσμιοποίησης. Χρειαζόμαστε επειγόντως εκδημοκρατισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με περισσότερες και ουσιαστικότερες νομοθετικές αρμοδιότητες για το ΕΚ και με μεγαλύτερη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από αυτό. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των κρατών–μελών όσο και στο εσωτερικό των κοινωνιών, με αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη έχοντες και όχι το αντίστροφο, όπως γίνεται σήμερα. Τολμήστε πριν να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου