Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Βαρβαρότητα και ανοησία


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα Realnews 20/11


Μια ακόμη επίσκεψη Προέδρου των Η.Π.Α. στην Αθήνα συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια, ρίψεις εμπρηστικών μηχανισμών, τραυματισμούς, συλλήψεις κλπ., όπως είχε συμβεί και στην επίσκεψη Κλίντον το 1999. Πρόκειται για γεγονότα όχι μόνο εντελώς αδικαιολόγητα αλλά και άκρως επιζήμια για τη χώρα. Είναι εντελώς αδικαιολόγητα, επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα την τελευταία οκταετία παρενέβη κατ’ επανάληψη στους Ευρωπαίους εταίρους μας, με διακριτικό ή λιγότερο διακριτικό τρόπο (έφθασε μέχρι του σημείου να αποστείλει τον τότε Υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α. Τίμοθυ Γκάϊτνερ σε σύνοδο της Ευρωομάδας!), και μετρίασε τις τιμωρητικές τους προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν το έπραξε από φιλελληνισμό, αλλά επειδή έτσι αποτιμούσε τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Η.Π.Α. Κατ’ αποτέλεσμα πάντως απέτρεψε ακόμη χειρότερες εξελίξεις για μας.

Οι ίδιες βιαιότητες είναι και άκρως επιζήμιες επειδή πέρα από τα γνωστά ζητήματα του χρέους, της λιτότητας, των Ελληνοτουρκικών κλπ., στα οποία ούτως ή άλλως ένας απερχόμενος σε δύο μήνες Πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν θα μπορούσε να ασκήσει καθοριστική επίδραση (όταν μάλιστα η νέα κυβέρνηση της υπερδύναμης θα έχει τελείως διαφορετική προέλευση), μια τέτοια επίσκεψη προσελκύει πάντως καθεαυτή τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας. Συνεπώς η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για δωρεάν διαφήμιση του πιο δυναμικού κλάδου της εθνικής μας οικονομία, δηλ. του τουρισμού. Την ευκαιρία αυτή κάναμε όμως ό,τι μπορούσαμε για να την σπαταλήσουμε, αμαυρώνοντας την εικόνα της πρωτεύουσας με εμπρηστικές βόμβες.

Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε όλοι ότι η βία δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει. Η διαμαρτυρία με συλλαλητήρια, πορείες κλπ. αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα καθενός, αρκεί να είναι άοπλη και να μη συνοδεύεται από διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος προσώπων και/ή περιουσιών. Οι βιαιότητες δεν συνιστούν «συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», όπως έλεγαν κάποιοι στο παρελθόν, αλλά βαρβαρότητα και ανοησία.

Όσο για το παλιό σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις βίαιες αντιδράσεις στην επίσκεψη του προέδρου των Η.Π.Α., εκείνο ούτε αριστερό ούτε προοδευτικό ήταν ποτέ. Αντίθετα επρόκειτο για ρατσιστικό ιδεολόγημα, αφού στοχοποιούσε συλλήβδην τους «Αμερικάνους», δηλ. έναν ολόκληρο λαό, αποδίδοντας του δολοφονικά χαρακτηριστικό και καλλιεργώντας ουσιαστικά το μίσος εναντίον του. Εννοιολογικά το συγκεκριμένο σύνθημα προσεγγίζει στη δαιμονοποίηση των Εβραίων από τον Αδόλφο Χίτλερ, στο περιβόητο πόνημα του «Ο Αγών μου». Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα και να αποδείξουμε ότι ωριμάζουμε ως κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου