Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ανεπαρκείς οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μείωσης μισθών στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 15/11/2016


Ανεπαρκείς αποδεικνύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που παρέθεσε η Επίτροπος Thyssen μετά από σχετική ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου. Χρησιμοποιώντας στοιχεία που είχε ήδη παρουσιάσει η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο Ευρωβουλευτής τόνισε τη μείωση κατά 28% που υπέστη ο μέσος μισθός των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-2014, αναφερόμενος επίσης στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ένα γεγονός που κατέστησε απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος υπογράμμισε πως η αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχε στόχο τη διευκόλυνση προσαρμογής των μισθών και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους εργαζόμενους. Παράλληλα αρκέστηκε να αναφερθεί στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ενώ υπογράμμισε πως στόχος του προγράμματος παραμένει η μελλοντική βελτίωση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο μέσος μισθός των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009 - 2014 μειώθηκε κατά 28%, ενώ ο κατώτατος μισθός κατά 19,5%, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης οχι μόνο υπήρξε πάγωμα του κατώτατου μισθού, αλλά πλέον αντίστοιχοι δείκτες έχουν αυξητική τάση [1]. Στο αρνητικό αυτό φαινόμενο θεωρείται πως συμβάλλει και η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να χειρίζονται με ιδιαίτερο τρόπο τις συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι. Παράλληλα, κύριο αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού αποτελεί η βίαιη πτωχοποίηση σημαντικού ποσοστού των πολιτών -αφού και ο σημερινός κατώτατος μισθός δεν εξασφαλίζει προστασία από τη φτώχεια- αλλά και η σύνθλιψη της μεσαίας τάξης.

Ερωτάται η Επιτροπή :
1. Θεωρεί ικανοποιητικό το παρόν επίπεδο μισθών στην Ελλάδα ή μήπως προτίθεται να πιέσει για περαιτέρω μείωσή του;
2. Ποια είναι τα σχέδιά της για την υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές ανάγκες εξ αιτίας της κατακόρυφης πτώσης των μισθών;


Απάντηση της κ. Thyssen
εξ ονόματος της Επιτροπής (14.11.2016)

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα προώθησαν την αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή των μισθών με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να περιοριστεί το εύρος της απώλειας θέσεων εργασίας. Η μείωση του κατώτατου μισθού που πραγματοποιήθηκε το 2012 αποτέλεσε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης ύστερα από σοβαρή πτώση του ελληνικού ΑΕΠ και έντονη αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας και σταδιακή μείωση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί από 27,5 % το 2013 σε 23,6 % το 2017. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνδεθούν με μέτρια ανάκαμψη του εισοδήματος εξαρτημένης εργασίας [2].

Η Επιτροπή προάγει ενεργά τον κοινωνικό διάλογο και την ενίσχυση μιας κοινωνικής εταιρικής σχέσης στην ΕΕ και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της δεύτερης επανεξέτασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, και την υποστήριξη του κοινωνικού διαλόγου.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η βελτίωση του σχεδιασμού του ελληνικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να αναπτυχθεί ένα γνήσιο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων. Το δίχτυ αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το 2017, το οποίο θα προσφέρει στήριξη του βασικού εισοδήματος και θα συμπληρώνεται από ενεργητικά μέτρα της αγοράς εργασίας και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών. Το σύστημα αυτό αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ακραίας φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας των εργαζομένων.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2015 η Επιτροπή παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα [3]. Περίπου 35 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ διατίθενται για επενδύσεις στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις έως το 2020.

________________________________________
[2] Οι πλέον πρόσφατες οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα διατίθενται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/greece_el.htm
[3] Το σχετικό κείμενο μπορεί να αναζητηθεί στην ακόλουθη διεύθυνση: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5373_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου