Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η Β. Ελλάδα… υποεκπροσωπείται στη σημερινή κυβέρνηση


Συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στη δημοσιογράφο Μελίνα Καραπαναγιωτίδου στην εφημερίδα Karfitsa 19/11


• Με το πολιτικό θάρρος που σας διακρίνει - βλ τηλεοπτικές άδειες - ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος της σημερινής κυβέρνησης;

Ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη για το Υπουργείο Οικονομικών και η υπέρμετρη παράταση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ως το καλοκαίρι του 2015, με αποτέλεσμα την αναγκαστική εισβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την απώλεια περίπου 20 δις ευρώ από τη δημόσια περιουσία (όση ήταν στις αρχές του 2015 η αξία της συμμετοχής του κράτους στο κεφάλαιο των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών, η οποία εξανεμίσθηκε).

• Η Θεσσαλονίκη - με ή χωρίς... πρόγραμμα (ΣΥΡΙΖΑ) - έχει έργα, παρέμβαση και κυρίως πολιτικό προσωπικό που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών και των μνημονίων;

Έχουν γίνει ακριβά έργα βιτρίνας, όπως π.χ. το Μέγαρο Μουσικής όπου γίνονται πολύ λίγες μουσικές εκδηλώσεις (και αλλοιώνει ως μη όφειλε και την ακτογραμμή), ενώ άλλα έχουν ναυαγήσει στο Θερμαϊκό (η υποθαλάσσια αρτηρία, για την οποία ξοδεύτηκαν μάταια 70 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να λογοδοτήσει κανείς) και άλλα καθυστερούν για χρόνια (μετρό). Από την άλλη πλευρά δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό οικονομικό αντίκρυσμα για την πόλη. Είναι π.χ. απαράδεκτο τα βυζαντινά τείχη να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη από ό,τι εκείνα της Κωνσταντινούπολης ή το Βυζαντινό Μουσείο να στερείται ουσιαστικά εκθεμάτων. Θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τις Μονές του Αγίου Όρους ώστε να εκτίθενται εκ περιτροπής κειμήλια τους, με κάποια αύξηση ενδεχομένως του εισιτηρίου του Μουσείου και απόδοση του υπερβάλλοντος στη μοναστική κοινότητα. Επίσης θα έπρεπε να αναβαθμιστεί το Μουσείο με αίθουσες προβολών όπου να υπάρχουν τρισδιάστατες απεικονίσεις της αρχιτεκτονικής και της ζωής της πόλης στα μεσαιωνικά χρόνια κλπ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ακόμη πιο εμφανής είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός σοβαρού Μουσείου για τον Εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης, η οποία από το 1492 ως τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν η πόλη με τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος π.χ. του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκίνησαν τα τραίνα του θανάτου για το Άουσβιτς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν και τούτο θα αύξανε κατακόρυφα τον τουρισμό από το Ισραήλ προς την πόλη μας. Γενικότερα χρειαζόμαστε έργα που θα φέρουν στην πόλη χρήματα από το εξωτερικό και νέες θέσεις εργασίας και όχι εσωστρέφεια.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεχάσει το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τους βορειοελλαδίτες πολιτικούς (βλ Τζάκρη, Μπόλαρη κ.α) Απο...ΠΑΣΟΚοποιείται το κόμμα σας;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε παραμέτρους που δεν εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όπως π.χ. η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών ειδών και η περιστολή της μεγάλης φοροδιαφυγής, από τα οποία ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε υποσχεθεί ότι θα βρεθούν 3 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν. Όσο για τη Βόρεια Ελλάδα, είναι φανερό ότι υποεκπροσωπείται στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, αλλά βέβαια η σύνθεση της κυβέρνησης συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά εξάλλου την πολιτική προέλευση των κυβερνητικών στελεχών, δεν θα έπρεπε εκείνη να αποτελεί κριτήριο επιλογής παρά μόνο η απόδοσή τους στον τομέα της αρμοδιότητάς τους. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά τα κρίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βέβαια θα κριθεί με τη σειρά του από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

• Θα διεκδικούσατε τη δημαρχία - με την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ εννοείται - Θεσσαλονίκης;

Δυστυχώς οι κρίσιμες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη δεν λαμβάνονται ούτε στο Δημαρχείο της πόλης ούτε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά στην Αθήνα. Και βέβαια τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η πτωχοποίηση, η ανεργία κλπ., είναι κοινά για όλη την Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες και όσες είχα τις έχω εκπληρώσει από χρόνια σε πεδία εκτός πολιτικής. Το μόνο που επιδιώκω είναι να είμαι χρήσιμος για τον τόπο και να συμβάλω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, να υπάρξει κάποιο μέλλον για τα παιδιά μας σ’ αυτή τη χώρα.

• Το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας θα γίνει μέσα στις νέες προθεσμίες του;

Ελπίζω ναι, αλλά και πάλι η συνολική διάρκεια θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για το έργο αυτού του (σχετικά μικρού) μεγέθους. Αποδεικνύεται και εδώ η αδυναμία ρεαλιστικού σχεδιασμού, η οποία αποτελεί μια από τις κύριες «αρρώστιες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος γενικά.

• Έργα στην πόλη, ανεργία στους κατοίκους της... Σε τι πρέπει να επενδύσουμε ΑΜΕΣΑ;

Μαγικές λύσεις που θα μείωναν δραστικά την ανεργία από τη μια στιγμή στην άλλη σε μια πόλη δεν υπάρχουν. Το τεράστιο εθνικό πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο σε πανελλαδική βάση, με μακρόχρονο προγραμματισμό. Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του «συνταγματικού τόξου» και να εφαρμοσθεί σε βάθος δύο ή τριών δεκαετιών ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων, με έμφαση στους τομείς εκείνους όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και συνεπώς μπορούν να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανή» για την οικονομία μας συνολικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αντί για τα αρπακτικά hedge funds που αποσκοπούν στο περιστασιακό γρήγορο κέρδος. Πρέπει να δημιουργηθούν μαζικά νέες θέσεις εργασίας ώστε να συγκρατηθεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό, που απειλεί να εξελιχθεί σε υπαρξιακό πρόβλημα για τον ελληνισμό.

• Το ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα γιατί έγινε τώρα; Τι ακριβώς "παίζεται" στην περιοχή;

Ίσως ο ίδιος απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ να θέλησε να ολοκληρώσει τη θητεία του με μια επίσκεψη στο αρχαίο λίκνο της δημοκρατίας, για λόγους σχετικούς με την προσωπική του πολιτική φυσιογνωμία. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια ευπρόσδεκτη δωρεάν διαφήμιση για το τουριστικό μας «προϊόν», η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν την αμαύρωναν οι γνωστοί-άγνωστοι με τις βόμβες «μολότωφ».

• Στα χρόνια της κρίσης σε τι αλλάξαμε πολίτες και πολιτικοί; Τι μάθατε εσείς σε προσωπικό επίπεδο; Νιώθετε από τους τυχερούς αφού εργάζεσθε εκτός Ελλάδας και με καλύτερες αποδοχές; Αν αυριο σας ρωτήσουν οι φοιτητές σας τι προσφέρατε στον τόπο, από τις Βρυξέλλες και από το ΣΥΡΙΖΑ, τι θα απαντήσετε;

Έχω την αίσθηση πως, έστω αργά και αδιόρατα, όλοι αλλάζουμε και –κάπως- ωριμάζουμε. Σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να σας πω ότι οι «καλύτερες αποδοχές» που αναφέρετε δεν ισχύουν για μένα, αφού (όπως θα φανεί όταν δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες») η φορολογική μου δήλωση του έτους 2013 ήταν υψηλότερη από εκείνες των επόμενων ετών μετά την εκλογή μου, καθώς μειώθηκε πολύ η απασχόλησή μου στη δικηγορία. Όσο για το τι προσφέρω στον τόπο, δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τον εαυτό μου και περιμένω την κρίση των συμπολιτών μας. Επιτρέψτε μου πάντως να αναφέρω πως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου (www.mepranking.eu), είμαι σήμερα ο 11ος πιο δραστήριος από τους συνολικά 751 ευρωβουλευτές και πρώτος με διαφορά μεταξύ των εικοσιενός Ελλήνων ευρωβουλευτών (ο επόμενος βρίσκεται στην 22η θέση και ο τελευταίος στην 719η). Άρα αποδεικνύεται αντικειμενικά πως, αν μη τι άλλο, καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου