Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Υπεκφυγές από την Επιτροπή σχετικά με την επικίνδυνη χρήση νανοσωματιδίων σε τρόφιμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Βρυξέλλες, 16/08/2016


Την αδυναμία της να παρέμβει ως προς την εξασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών παραδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τη χρήση νανοσωματιδίων σε τρόφιμα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από έρευνες περιβαλλοντικών ενώσεων, ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στη χρήση νανοσωματιδίων σε επώνυμα προϊόντα χωρίς την παράλληλη υποχρεωτική ένδειξη στη συσκευασία τους, όπως ορίζει ο κανονισμός αρ.1169/2011, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους την υγεία των καταναλωτών. Παράλληλα ζήτησε τη θέση της Επιτροπής ως προς τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει απέναντι σε εταιρίες που παραπλανούν τους πολίτες με αυτό τον τρόπο. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Andriukaitis τόνισε πως η Επιτροπή είναι ενήμερη για την παρουσία νανοσωματιδίων σε τρόφιμα, τα οποία εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Εντούτοις υπογράμμισε πως τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την προστασία των καταναλωτών και όχι η Επιτροπή, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για τυχόν κυρώσεις ή περιορισμούς.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Προβληματισμό προκαλούν έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ύπαρξη νανοσωματιδίων σε τρόφιμα που πωλούνται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τις σχετικές αναφορές και προειδοποιήσεις στις συσκευασίες τους [1]. Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής περιβαλλοντικής ένωσης Agir pour l’ Environment, βρέθηκαν συγκεκριμένα επώνυμα προϊόντα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου με την κωδική ονομασία Ε171 καθώς και διοξείδιο του πυριτίου με την ονομασία Ε551, χωρίς να προειδοποιούν τους καταναλωτές. Βάσει του κανονισμού αρ.1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, η αναγραφή της ύπαρξης αντίστοιχων υλικών στις συσκευασίες είναι υποχρεωτική [2]. Η ύπαρξη νανοσωματιδίων σε τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους την υγεία των πολιτών σε περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης και η προειδοποίησή τους είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων [3].

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι ενήμερη για τις έρευνες αυτές, καθώς και για τη συνεχώς αυξανόμενη χρησιμοποίηση νανοσωματιδίων σε τρόφιμα;
– Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει ώστε να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στις εταιρίες που χρησιμοποιούν νανοσωματίδια χωρίς να το αναγράφουν στις συσκευασίες, παραπλανώντας τους πολίτες και προκαλώντας κινδύνους για την υγεία τους;


Απάντηση του κ. Andriukaitis
εξ ονόματος της Επιτροπής (10.8.2016)

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την πιθανή παρουσία νανοσωματιδίων στα τρόφιμα. Το διοξείδιο του τιτανίου (E171) και το διοξείδιο του πυριτίου (E551) περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επαναξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η αξιολόγηση της ασφάλειας λαμβάνει υπόψη την κατανομή μεγέθους σωματιδίων και τη χρήση προσθέτων τροφίμων.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της προστασίας των καταναλωτών και της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και παρακολουθούν και επαληθεύουν εάν τηρούνται οι σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας αυτής από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής. Τυχόν διορθωτικά μέτρα και κυρώσεις στους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων σε περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα επιβάλλονται από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή μπορεί να ενεργεί στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα της Συνθήκης, εάν τα κράτη μέλη δεν εξασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

________________________________________

3 σχόλια:

  1. πάρτε 2% αξιόπιστο bonanza Χριστουγέννων δάνειο για επαγγελματικούς σκοπούς,
      να αγοράσετε αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεστε πιστοποιημένο δάνειο 2% για επιχειρηματικές επενδύσεις, για να αγοράσετε αυτοκίνητο
    και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο bonanza να κάνει επιχειρήσεις, να
      να αγοράσετε αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή