Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το ύψος των δημοσιονομικών στόχων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 31/08/2016


Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους για την ελληνική οικονομία ζήτησε με ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το απαιτούμενο για τη διετία 2019-2020 πλεόνασμα ύψους 3,5%, ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως οι στόχοι που τίθενται θα ήταν ανέφικτοι για οποιοδήποτε κράτος αντιμέτωπο με ανάλογη οικονομική κρίση. Παράλληλα αναρωτήθηκε τι κάνει η Επιτροπή για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στα επαχθή οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει σε κατάσταση ύφεσης για ένατο (!) συνεχές έτος, οι άτεγκτες απαιτήσεις των δανειστών προκαλούν απορίες ως προς τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων που τίθενται. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει για ακόμη μια φορά το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται μακροπρόθεσμα και οι οποίοι δεν είναι ρεαλιστικοί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο στόχος του πλεονάσματος ύψους 3,5% για τη διετία 2019-2020, κάτι το οποίο με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει αδύνατο όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για οποιοδήποτε κράτος αντιμετωπίζει μία τόσο παρατεταμένη και βαθιά (άνω του 25% του ΑΕΠ σωρευτικά από το 2008) ύφεση στην εθνική του οικονομία [1].

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Θεωρεί εφικτούς τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται για την ελληνική οικονομία;
β) Εφόσον αναγνωρίζει τα πλήγματα που δέχονται οι Έλληνες πολίτες λόγω των επαχθών μέτρων που επιβάλλονται, πως σχεδιάζει να τους υποστηρίξει;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου