Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για τη στρατηγική ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 26/05/2016


Τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με ίσους όρους όταν κράτη-μέλη μπορούν να ακολουθούν πολιτική φιλική προς τις πολυεθνικές εταιρίες, επιτρέποντας σε αυτές να φοροαποφεύγουν, κάτι που επιβαρύνει άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη εναρμόνισης της φορολογικής νομοθεσίας και προστασίας των καταθέσεων, ενώ κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την εξομάλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, προτού οι στρεβλώσεις απειλήσουν τα θεμέλια της Ευρώπης.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης :

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υποτιθέμενη αναβάθμιση της ενιαία αγοράς περιέχει πομπώδεις εξαγγελίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός με ίσους όρους όταν τα κράτη-μέλη, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, δίνουν ποικίλες ευκαιρίες σε πολυεθνικές ιδίως επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν με νομιμοφάνεια σε βάρος άλλων κρατών-μελών. Χρειαζόμαστε συνεπώς εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας, όπως και πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, προκειμένου να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπονομεύει τα τραπεζικά συστήματα ιδίως των μεσογειακών κρατών-μελών και κατεξοχήν της Ελλάδας. Μόνο έτσι μπορούν να εξομαλυνθούν και οι τεράστιες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες καταλήγουν σε επενδυτική άπνοια και αύξηση της ανεργίας στα οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Αντί η Επιτροπή να μας εκθέτει τα πλεονεκτήματα μιας ανενεργής στην πράξη ενιαίας αγοράς, θα έπρεπε να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την εξομάλυνση των κραυγαλέων αυτών ανισοτήτων, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Διαφορετικά η παρατεινόμενη ύπαρξη των στρεβλώσεων αυτών θα απειλήσει αργά ή γρήγορα τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. 

1 σχόλιο:

  1. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο αυτοί που κατήργησαν στα πλαίσια της φασιστικής παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών την ενιαία αγορά, να κοροϊδεύουν τώρα για αυτή.
    Και το κυριότερο κύριε Χρυσόγονε θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από σας να επισημάνετε ότι αυτή η φασιστική ανελεύθερη νεοναζιστική ΕΕ συνεχίζει να καταστρέφει και να γενοκτονεί την χώρα μας .
    Με τον Τσακαλώτο πριν από λίγο να υπερηφανεύεται απερίγραπτα γελοία, για το σχέδιο του 2018 για το χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή