Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάγκη διατήρησης της ζώνης Σένγκεν


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 11/05/2016


Την ανάγκη διατήρησης της ζώνης Σένγκεν και της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων στην Ευρώπη υπογράμμισε με παρέμβασή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής τόνισε τα θετικά αποτελέσματα που έχει η ζώνη Σένγκεν στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, καθώς και τα οικονομικά αλλά και πρακτικά βάρη που θα υπήρχαν σε περίπτωση κατάργησής της. Παράλληλα υπενθύμισε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας ελέγχονται πλέον καλύτερα και ζήτησε την άμεση κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Παρακολουθείστε το βίντεο της ομιλίας εδώ:


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :

Η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία του χώρου Σένγκεν έχει συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ενάσκηση της ελευθερίας αυτής. Εν τούτοις, η πίεση που δημιουργήθηκε στα εξωτερικά σύνορα λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων οδήγησε επτά κράτη-μέλη στο να επαναφέρουν τους ελέγχους σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα μέσα στον χώρο αυτό. Έκτοτε όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η χώρα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.
Το μέλλον της Ευρώπης χωρίς τη Σένγκεν είναι τουλάχιστον αμφίβολο. Η επανεισαγωγή των συνόρων μεταξύ των κρατών-μελών θα κόστιζε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στις ευρωπαϊκές οικονομίες με βαριές επιπτώσεις κυρίως στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου και του τουρισμού. Περαιτέρω, υπάρχουν μειονεκτήματα που δεν κοστολογούνται, όπως η πτώση της ποιότητας ζωής για τα περίπου 2 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που καθημερινά διασχίζουν σύνορα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους.
Ανεξάρτητα εξάλλου από τα οικονομικά αποτελέσματα, η κατάργηση της ζώνης Σένγκεν θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Χρειαζόμαστε συνεπώς την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου