Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ανεμπόδιστη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων οδηγών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 30/11/2015


Το ζήτημα της αυθαίρετης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων οδηγών ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στην έλλειψη κανόνων που επιτρέπει σε κατασκευαστές οχημάτων αλλά και εταιρίες επικοινωνίας στην Ευρώπη να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα για λόγους ασφαλείας ή στατιστικών αναγκών, παρά τη θέληση των καταναλωτών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν συνεχώς νέες δυνατότητες στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ η ολοένα και ευρύτερη χρήση του διαδικτύου σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα όμως, η έλλειψη κανόνων και περιορισμών θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ατόμων[1]. Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις παράπλευρες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα κατά το χρόνο πρόσβασης ενός οχήματος στο διαδίκτυο[2]. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Fédération Internationale de l’Automobile - FIA), οι κατασκευαστές των οχημάτων σε συνεργασία με τις εταιρίες επικοινωνιών, συλλέγουν στοιχεία για συμπεριφορές και προορισμούς των οδηγών, με τη πρόφαση λόγων ασφαλείας ή στατιστικών αναγκών[3]. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με εταιρείες επικοινωνιών για την παροχή στοιχείων χωρίς ή παρά τη θέληση των καταναλωτών, τότε καθίσταται προφανής η προσβολή των ατομικών τους ελευθεριών.

Ερωτάται η Επιτροπή :
(1) Είναι ενήμερη για τις προσβάσεις που έχουν εταιρίες στα προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων οδηγών;
(2) Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταρρύθμισης των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ, έχει ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από τέτοιου είδους συμφωνίες ανάμεσα σε αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες επικοινωνίας;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου