Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Ευρώπη να γίνει πιο αυστηρή απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 25/11/2015


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο ημιαυταρχικό τουρκικό καθεστώς της Τουρκίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=b2xNytLLUl4&feature=youtu.be


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Τα αποτελέσματα τόσο της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης και Αφρικής στη Μάλτα στις 11 και 12 Νοεμβρίου με θέμα τη μετανάστευση, όσο και της αντίστοιχης των G20 στην Αττάλεια στις 15 και 16 Νοεμβρίου με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πενιχρά. Και οι δύο κατέληξαν σε γενικόλογες διακηρύξεις και ευχολόγια, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις, λόγω των διαφωνιών των κρατών που συμμετείχαν. Ουσιαστικά το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα προήλθε από το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής αμέσως μετά τη Σύνοδο της Μάλτας και αφορούσε τη χορήγηση στην Τουρκία ενός ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανάγκες των πολυάριθμων Σύριων προσφύγων που διαμένουν στο έδαφός της. Ήταν μια απόφαση δικαιολογημένη με βάση τα δεδομένα της στιγμής, αφού η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και η συντήρησή τους συνιστά ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.
Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία ενισχύει αναδρομικά τις υποψίες που υπάρχουν για τον ρόλο της Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα, αφού είναι φανερό ότι έτσι γίνεται ακόμα δυσκολότερη μια ευρεία συναίνεση για την καταπολέμηση του εγκληματικού Ισλαμικού Κράτους. Αν δεν καταπολεμηθεί όμως το Ισλαμικό Κράτος είναι αδύνατο να επέλθει ειρήνευση στη Συρία και να τερματισθεί το δράμα των προσφύγων. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα το ημιαυταρχικό καθεστώς Ερντογάν που δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου