Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στην οικονομία πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα


Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον καιρό αυτό με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, είναι αναγκαία. Χρειαζόμαστε τον μετασχηματισμό της σε μια πραγματική οικονομική Ένωση, εάν θέλουμε να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Είναι πάνω από όλα αναγκαίο ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τα τραπεζικά συστήματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και έτσι να αποκατασταθούν και οι συνθήκες ρευστότητας στις οικονομίες τους.
Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο νόμισμα όταν σε μερικά από τα κράτη μέλη οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, παρά μόνο με επαχθέστατους όρους, άρα δεν μπορούν να γίνουν στην πράξη επενδύσεις και δεν μπορούν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας σε μαζική κλίμακα. Ενώ σε άλλα κράτη, όπως τα κράτη του Βορρά η πιστωτική επέκταση είναι διαρκώς θετική και τα επιτόκια περίπου μηδενικά.
Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα επιτρέψει να διαχυθούν τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη, να μπορέσουν να υπάρξουν δουλειές για τον κόσμο στις χώρες του μεσογειακού νότου, που έχουν πληγεί με τον πιο δεινό τρόπο από την κρίση και κατεξοχήν στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμα στη χειρότερη μοίρα από όλες. Αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, έστω και τώρα όμως είναι θετικό ότι προχωρούμε. Πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου