ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 29/03/2017
Στην ανάγκη βελτίωσης της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ και του σεβασμού θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος με ομιλία του -ως βασικός εισηγητής- στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για το 2015 στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης, να τονιστεί το γεγονός ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οφείλουν να απέχουν από την υπογραφή και την εφαρμογή συμφωνιών ή μνημονίων των οποίων η συνοχή με το δίκαιο της ΕΕ είναι αμφίβολη. Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε τις σημερινές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=6xG68_XfNGY
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι συνολικά έχουν καταθέσει 72 τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης σχετικά με τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ για το 2015. Η σημαντική συμβολή σας μπορεί να βελτιώσει και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, όπου αυτό είναι δυνατόν. Δεδομένου ότι η ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν υπόψη κυρίως οι τροποποιήσεις που κατά τη γνώμη μου επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον παραπάνω κρίσιμο στόχο. Το ίδιο ισχύει και για τις τροπολογίες που τονίζουν την ανάγκη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και για τις τροποποιήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω διευκρίνιση της παρούσας Έκθεσης. Αν και φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να συντάξουμε αρκετά περιεκτικές συμβιβαστικές τροπολογίες, αφού οι περισσότερες από τα τροπολογίες που κατατέθηκαν είναι αυτόνομες. Ως εκ τούτου δεν μπορούν εύκολα να καλυφθούν από συμβιβαστικές τροπολογίες. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη λύπη μου για κάποιες τροπολογίες που διαγράφουν τμήματα της έκθεσής μου, τα οποία σκόπευαν να τονίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σε ευρωπαϊκούς νομικούς θεσμούς και σε ευρωπαίους πολίτες. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης να τονίσουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ακόμη και όταν ενεργούν ως μέλη των ομάδων των διεθνών δανειστών, δεσμεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης απαραίτητο για μια δίκαιη και ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ να τονίσω ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να απέχουν από την υπογραφή και την εφαρμογή συμφωνιών ή μνημονίων των οποίων η συνοχή με το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και η αποτελεσματικότητά τους, είναι πολύ αμφίβολες, καθώς επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιώματα και τη ζωή πολλών ευρωπαίων πολιτών και στην πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο για τα άτομα και τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ, να επιλύσουν με επιτυχία δικαστικές διαφορές.
Χρειάζεται δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε τις σημερινές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, αλλά είναι απολύτως χρήσιμο. Επειδή η αποδοχή κρίσιμων πραγματικών γεγονότων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο δίκαιο και καλύτερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου