Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Γραπτή δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας και τη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 19/01/2017


Την Έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με έναν ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος με γραπτή του δήλωση. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο πλήγμα που έχει υποστεί η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξ αιτίας των σκληρών μέτρων που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν πολλά κράτη-μέλη, ως αποτέλεσμα της έλλειψης κοινών μηχανισμών σταθεροποίησης στο πλαίσιο της ημιτελούς νομισματικής ένωσης. Παράλληλα επεσήμανε πως είναι εύστοχη η αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να θεωρείται από πολλούς πολίτες ως μηχανισμός που δημιουργεί αποκλίσεις, ανισότητες και κοινωνική αδικία. Αναφερόμενος στην προοπτική υποβολής πρότασης οδηγίας πλαισίου σχετικά με την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας και τη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε πως το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πολιτική της υποβαθμίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν δρα ως μέλος της «τρόικας» στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος και επιβάλει την αποδυνάμωση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα. Έκλεισε τη δήλωσή του υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε άμεσα έργα και όχι λόγια.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης:

Η έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με έναν ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, περιέχει σειρά εύστοχων διαπιστώσεων, όπως ότι η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση της ευρωζώνης, καθώς πολλά κράτη υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα εσωτερικής υποτίμησης λόγω της έλλειψης κοινών μηχανισμών σταθεροποίησης στο πλαίσιο της ημιτελούς νομισματικής ένωσης. Αδιαμφισβήτητο επίσης είναι ότι, όπως αναφέρει η έκθεση, με την κρίση αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να θεωρείται από πολλούς πολίτες ως μηχανισμός που δημιουργεί αποκλίσεις, ανισότητες και κοινωνική αδικία. Είναι ακόμη θετική η έκκληση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, να εργαστούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να υποβάλουν πρόταση οδηγίας πλαισίου για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας, ώστε να διασφαλισθεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συλλογικής δράσης, δηλαδή της απεργίας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο παραλείπει να φέρει στο Κοινοβούλιο ένα παρόμοιο σχέδιο οδηγίας, αλλά με την πολιτική της υποβαθμίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν δρα ως μέλος της «τρόικας» στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος και επιβάλει την αποδυνάμωση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν έργα και όχι λόγια και τα χρειαζόμαστε άμεσα.

1 σχόλιο: