Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Απάντηση της Φ. Μογκερίνι σε ερώτηση του Κ. Χρυσόγονου για το Casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδα στα 12 ν.μ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 10/01/2019


Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για το Casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005428/2018
προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)

Θέμα: VP/HR - Casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδα στα 12 ν.μ.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας [1]. Όλες οι υπόλοιπες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα [2]. H Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την επέκταση λόγω της απειλής πολέμου που απροκάλυπτα εκτοξεύει η Τουρκία (casus belli), σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος [3]. Πρόσφατα η ελληνική Κυβέρνηση (20.10.2018) προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους [4]. Οι εν λόγω εξαγγελίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης που διαμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς το casus belli εξακολουθεί να ισχύει [5].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
1. Ποια είναι η θέση της σε σχέση με το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
2. Τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει για να αποτρέψει την Τουρκία από την υλοποίηση της εν λόγω απειλής διασφαλίζοντας την ειρήνη στα εδάφη της ΕΕ;


EL
E-005428/2018
Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(8.1.2019)

Τον Ιούνιο του 2018, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου [6], τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [7], τόνισαν τη σταθερή προσδοκία της ΕΕ έναντι της Τουρκίας να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους.

Η ΕΕ μεταφέρει συστηματικά αυτό το μήνυμα στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου με τις τουρκικές αρχές, όπως έπραξε πρόσφατα κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας της 22ας Νοεμβρίου 2018 στην Άγκυρα, καθώς και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σύνδεσης της 28ης Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες.

________________________________________
[3] Πρβλ. απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσής της (8/6/1995);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου