Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 14/02/2018


Με αφορμή τις κλιμακούμενες, απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος κατέθεσε γραπτή ερώτηση με προτεραιότητα προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Τουρκία με τέτοιες ενέργειες απειλεί για πολλοστή φορά την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, παραβιάζοντας κατάφωρα το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα και να διασφαλίσει την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων και την ειρήνη στην περιοχή πριν είναι αργά.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης (Προτεραιότητα)
προς την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο

Η Τουρκία απειλεί για μια ακόμη φορά την ειρήνη στη Μεσόγειο παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Από τις 09.02.2018 τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το πλωτό γεωτρύπανο ιταλικής εταιρίας να φθάσει στο σημείο «Σουπιά», προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ [1]. Συγχρόνως, η Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή των Ιμίων[2]. Στις 13.02.2018 ένδεκα τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν τις βραχονησίδες Ίμια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων [2]. Επιπλέον, στις 12.02.2018 , λίγο πριν τα μεσάνυχτα το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να βυθίσει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εμβολίζοντας το [3]. Την ίδια μέρα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και του FIR Αθηνών [4]. Σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Για εμάς ό,τι είναι το Αφρίν είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» [5], ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην Τουρκία [6].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:
Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα και να διασφαλίσει την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων και την ειρήνη πριν είναι αργά;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου