Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την τουρκική προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 02/01/2018


Την ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε με γραπτή του ερώτηση ο Κώστας Χρυσόγονος, μετά την προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα χορήγησης ασύλου σε έναν από τους τούρκους στρατιωτικούς, φερόμενους ως πραξικοπηματίες. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας με συγκεκαλυμμένες ή και απροκάλυπτες απειλές, ο Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να αντιδράσει οδηγώντας την Τουρκία σε πολιτικές σεβασμού του διεθνούς δικαίου, μη επέμβασης στα εσωτερικά τρίτων κρατών και καλής γειτονίας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η απόφαση της αρμόδιας ελληνικής Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα, μετά την φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία το 2016, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας [1]. Με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας με συγκεκαλυμμένες ή και απροκάλυπτες απειλές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξουν επιπτώσεις» και πως «μπορεί να μη μείνει χώρα να προστατεύσετε» απευθυνόμενος προς τους Έλληνες [2]. Η απαράδεκτη αυτή στάση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά «bullying» οφείλει να βρει άμεση απάντηση από την Ευρώπη, υπό το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, όπως αυτή αναφέρεται στη ΣΛΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή :
Α) Παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα; Προτίθεται να αντιδράσει;
Β) Ποιες δράσεις θα ακολουθήσει ώστε να οδηγήσει την Τουρκία σε πολιτικές σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας, μη επέμβασης στα εσωτερικά τρίτων κρατών και σεβασμού του διεθνούς δικαίου;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου