Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/11


Το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016 περιλαμβάνει πλείστες αναφορές στις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται από κοινού να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Δεσμεύσεις για καλύτερη μεταχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υποσχέσεις για μέτρα προστασίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, κατέχουν κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα εργασιών.
Παρ’ όλα αυτά, η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων είναι μεγάλη. Στα μάτια των πολιτών, οι διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η δυσπιστία απέναντι στο ευρωπαϊκό ιδεώδες να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Φυσικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης ενισχύεται ταχύτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που βιώνει μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών. Η βρετανική Telegraph σε άρθρο της την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως η νέα ασθένεια της Ευρώπης είναι η “υστέρηση”, η αδυναμία του ανθρώπου να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ενώ το ίδρυμα Bertelsmann δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα σύμφωνα με την οποία σχεδόν 26 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το ή στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καταλαμβάνοντας τη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Παράλληλα, ανακύπτουν θέματα που υποχρεώνουν την Ευρώπη να αναθεωρήσει τις πρακτικές της. Το προσφυγικό ζήτημα έχει αναγνωριστεί και από τους πλέον δύσπιστους ως μια πρόκληση που το σύνολο των κρατών-μελών της Ένωσης καλείται να αντιμετωπίσει, επιδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που κατέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν την Ευρώπη πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας. Ο αποκλεισμός, η ξενοφοβία και οι προκαταλήψεις μπορούν και πρέπει να διαγραφούν ως επιλογές για την αντιμετώπιση των χιλιάδων ψυχών που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας πολιτικών επιλογών, για τις οποίες η Ευρώπη φέρει μεγάλη ευθύνη.
Ταυτόχρονα, το σκάνδαλο με τα παραποιημένα στοιχεία των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων ήρθε να καταδείξει με εμφατικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία με την οποία τα όργανα της Ένωσης αντιμετωπίζουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη από το 2013 υπήρχε επίσημη έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της επιτροπής, η οποία διαπίστωνε την ύπαρξη μηχανισμών παραποίησης των αποτελεσμάτων στους αντίστοιχους ποιοτικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα διαφόρων τύπων. Κι όμως, αντί να υπάρξουν άμεσες κυρώσεις και περιορισμοί, είδαμε και πάλι έναν υπέρμετρο σεβασμό στα συμφέροντα κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας εις βάρος του περιβάλλοντος και βεβαίως της υγείας και ασφάλειας των Ευρωπαίων.
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα αρνητικά στοιχεία έχουν οδηγήσει στην αυξημένη αυτή δυσπιστία απέναντι στους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα που ηγούνται της Ένωσης. Το πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής και οι μεγαλόπνοες διακηρύξεις που περιλαμβάνει δεν σημαίνουν τίποτα για τους ανέργους και τους νέους υπό την απειλή της φτώχειας. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πάνω από όλα απαιτείται πολιτική βούληση προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί και να επιφέρει χειροπιαστές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Διαφορετικά δεν θα αργήσει η στιγμή που το οικοδόμημα της Ένωσης θα καταρρεύσει. Οι ευρωπαίοι πολίτες ως άμεσοι αποδέκτες των ατελέσφορων πολιτικών επιλογών θα μας κρίνουν από τον τρόπο που θα ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου