Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την κατανάλωση λιπαρών φαγητών στην Ευρώπη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 4/11/2015


Ερώτηση για την κατανάλωση λιπαρών φαγητών στις ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής, αναφερόμενος σε μελέτη που δείχνει πως οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως μεταξύ όσων καταναλώνουν λιπαρά φαγητά, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Credit Suisse για την κατανάλωση λιπαρών φαγητών ανά τον κόσμο, η Ισπανία φιγουράρει στην πρώτη θέση με 45% της ενέργειας των Ισπανών να προέρχεται από λιπαρές τροφές[1]. Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία και Σουηδία), αποδεικνύοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο ότι η Ευρώπη δεν τρέφεται σωστά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λίπους σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με την παχυσαρκία αφού τόσο η Ισπανία, όσο και η Αυστραλία που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατανάλωση λίπους βρίσκονται ψηλά και στις αντίστοιχες λίστες παχυσαρκίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Διαθέτει στοιχεία για την ποσότητα των λιπαρών τροφών που καταναλώνονται στην Ένωση;
2. Τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να επιδοθούν σε πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2014[2];

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου