Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τους ψεύτικους «πράσινους ισχυρισμούς»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 3/11/2015


Ερώτηση για τις ενδείξεις των προϊόντων που φέρονται ως φιλικά στο περιβάλλον υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε έκθεση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες από αυτές τις ενδείξεις ως αόριστες και ανακριβείς και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί, ώστε οι «πράσινοι ισχυρισμοί» να ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 76% των μη-βρώσιμων προϊόντων περιέχουν «πράσινους ισχυρισμούς», δηλαδή ισχυρισμούς ότι πρόκειται για προϊόντα φιλικά ή έστω λιγότερα βλαβερά προς το περιβάλλον. Τα πράσινα πλεονεκτήματα μπορεί να αφορούν τη σύνθεση, τον τρόπο κατασκευής ή παραγωγής, τον τρόπο που διατίθεται στην αγορά, τη μείωση της ενέργειας ή της μόλυνσης, που μπορεί να προκαλεί κατά τη χρήση του[1].
Εν τούτοις, όπως κατέδειξε η έρευνα, οι όροι που χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες είναι αόριστοι και σε πολλές περιπτώσεις ανακριβείς, εκμεταλλευόμενοι κατ’ αυτό τον τρόπο την οικολογική ευαισθησία των καταναλωτών, με αποτέλεσμα το 44% εξ αυτών να μην εμπιστεύεται αυτού του είδους τις ενδείξεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υπάρχει αρμόδια πανευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών ενδείξεων των προϊόντων;
2) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η ίδια ώστε να εντατικοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι (είτε διενεργούνται από τα κράτη-μέλη, είτε από πανευρωπαϊκή αρχή) και οι πληροφορίες που αναγράφονται στα προϊόντα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

____________________
[1] http://goo.gl/V9A9qf 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου