ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 10/11/2015
Μια μάλλον φοβική προσέγγιση επέδειξε η Επιτροπή, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου για τις επιθέσεις τζιχαντιστών στα σύνορα της Συρίας με τη Τουρκία και τη στήριξη που αυτοί φέρεται να λαμβάνουν απο τη τουρκική κυβέρνση. Συγκεκριμένα, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mogherini στάθηκε στην έλλειψη επαρκών στοιχείων αλλά και στην αγαστή συνεργασία που η ΕΕ προσδοκά να έχει με το τουρκικό κράτος, αποφεύγωντας να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης :
Τον περασμένο μήνα 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε από την τουρκική πλευρά των συνόρων, επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και χρόνια το «Ισλαμικό κράτος»[1].
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης έχει πολλές φορές τονίσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ΕΕ στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» και πόσο απαραίτητο είναι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή[2], η δε Ένωση έχει αποφασίσει να διαθέσει τεράστια ποσά προς τον σκοπό αυτό[3].
Οι ευρωπαϊκές Συνθήκες ορίζουν ότι η ΕΕ έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να απαιτεί από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες που αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο, μεταξύ των οποίων η ελευθερία, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων (άρθρο 2 ΣΕΕ).
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης:
– συνάδει η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης προς τις παραπάνω θεμελιώδεις αξίες;
Απάντηση της Αντιπροέδρου Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής (9.11.2015) :
Η Ύπατη Εκπρόσωπος δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη των ισχυρισμών του Τύπου περί συνδρομής του ISIL από την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένως απορρίψει τις καταγγελίες αυτές. Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο στον συνασπισμό κατά του ISIL, όπως αναγνωρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Φεβρουαρίου 2015. Η χώρα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο· πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν - μέσω των συνόρων - τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες. Οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι έχουν δαπανήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των άμεσων δαπανών για τη στήριξη των προσφύγων.
Η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής, απαιτεί στενότερη συνεργασία και περισσότερο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η ΕΕ ενθαρρύνει πάντοτε τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα της εξωτερικής πολιτικής ΕΕ/Τουρκίας. Εργαζόμαστε για την επέκταση και την ένταση του πολιτικού διαλόγου μας με την Τουρκία επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Προς τον σκοπό αυτό, η ΕΕ και η Τουρκία προέβησαν σε ειδικές διαβουλεύσεις επί του θέματος· οι διαβουλεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, στις 23 Ιουνίου 2015.
Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες· επίσης, καταβάλλει προσπάθειες εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την επανεγκατάστασή τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΔΕΥ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ είναι, πάντοτε, στρατευμένη στην υπόθεση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επιτροπή διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα αυτά εις ό,τι αφορά τις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες. Έχουμε επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για ένα ευνοϊκότερο νομικό περιβάλλον, καθώς και για την προώθηση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις αξίες που καθορίζονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ.
________________________________________
[1] Το Κομπάνι στο έλεος των τζιχαντιστών, Καθημερινή, 26 Ιουνίου 2015, σελ. 8.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου