Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το παθητικό κάπνισμα των ανηλίκων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 5/10/2015


Ερώτηση για τις δράσεις που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή υπέρ των ανηλίκων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία όταν επιβαίνουν σ΄ αυτά ανήλικοι.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σε έγγραφο που δημοσίευσε η Επιτροπή στις 14.3.2013 (SWD(2013) 56 final/2) σχετικά με την εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου της 30.11.2009 για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, αναφέρεται πως σε ορισμένες χώρες μέχρι και το 44,6% των ανηλίκων εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα σε ιδιωτικούς χώρους, όπως τα σπίτια και τα αυτοκίνητα[1].
Παρ΄ όλο που κάποιες χώρες έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία κι έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι (όπως για παράδειγμα η Κύπρος, αλλά πιο πρόσφατα και η Αγγλία από 1.10.2015[2]), εν τούτοις ελλείπει μια συνολική ευρωπαϊκή πρακτική που θα προστάτευε τα παιδιά από τις καταστροφικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία για τους θανάτους που προκαλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το παθητικό κάπνισμα;
2) Σκοπεύει να προβεί σε νέα αναθεωρημένη πρόταση για Σύσταση του Συμβουλίου που θα αναφέρεται και στο κάπνισμα σε ιδιωτικούς χώρους;
3) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει γενικότερα ώστε να προστατευθούν οι ανήλικοι από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου