Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ανεπαρκής απάντηση της Επιτροπής για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 02/10/2015


Με διάθεση υπεκφυγής εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί σε σχετικές ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, η Επιτροπή λαμβάνει πρωτοβουλίες προς υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών και διόρθωση των εσφαλμένων μέτρων, ενώ παράλληλα η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε κονδύλια στήριξης του κοινωνικού συνόλου. Το πώς όμως αυτά τα κονδύλια κρίνονται επαρκή, όταν οι απαιτήσεις των δανειστών είναι συνεχείς και άτεγκτες, αποτελεί κάτι που δεν μας απάντησε ο κος Μοσκοβισί.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων και της απάντησης:

Α) Πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Αλληλεγγύη και προσαρμογή στην Ελλάδα της κρίσης» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης ΙΜΚ του Ιδρύματος Hans Böckler κατέδειξε πως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα την περίοδο 2008-2012 δεν επηρέασαν εξίσου όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες πολιτών, καθώς η φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων αυξήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά σε 337,8% (!), σε αντίθεση με τις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%[1].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ως μέλος της τρόικα, δεν όφειλε να έχει προβλέψει μέτρα τα οποία θα επηρέαζαν ισομερώς τα διάφορα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας; Πού οφείλεται το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά έβαλαν στο στόχαστρο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, σε συνεννόηση με την καινούρια ελληνική κυβέρνηση, για την αναίρεση της πτωχοποίησης που επήλθε εξαιτίας των άστοχων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής;

Β) Το μνημονιακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα με ευθύνη της τρόικα, αποτελούμενης κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει επιφέρει τη βίαιη πτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, με συνέπειες εμφανείς και στα παιδιά και τους μαθητές.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος αναγκάστηκε να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα παροχής φαγητού σε 1.472 μαθητές όλων των βαθμίδων, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να τους καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες σίτισης[2], ενώ αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύοντας τη ζοφερή πραγματικότητα μιας ευρείας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς προτίθεται να συμβάλει, με την ιδιότητά της ως θεσμού που εποπτεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, στην ευδοκίμηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε ως αποτέλεσμα του μνημονιακού προγράμματος;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (1.10.2015)

Η Επιτροπή ανέκαθεν υποστήριζε και ενθάρρυνε τις Ελληνικές Κυβερνήσεις για να εξασφαλιστεί ότι το βάρος της προσαρμογής κατανέμεται με δίκαιο τρόπο και ότι παρέχεται κατάλληλη στήριξη στα πιο ευάλωτα άτομα.
Οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πιο στοχευμένες παροχές ή η καθιέρωση της καθολικής κάλυψης υγείας, αποτελούν σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δημιουργία μόνιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των άμεσων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα πιο ευάλωτα άτομα. Η Ελλάδα λαμβάνει επίσης χρηματοδοτική στήριξη μέσω των ταμείων της ΕΕ. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 η Ελλάδα έλαβε περίπου 4 δισεκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Κατά την περίοδο 2014-2020 θα διατεθεί το ποσό των 3.7 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου από το ΕΚΤ, εκ των οποίων άνω των 785 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη στήριξη της εφαρμογής των δράσεων προώθησης της κοινωνικής ένταξης, της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων. Επιπλέον, κατά την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα μπορεί να λάβει περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους το οποίο παρέχει τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή προς τους απόρους.

________________________________________
[2] Εφημερίδα "Μακεδονία", 19.03.2015, σελ. 12. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου