Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την απάνθρωπη τιμωρία του ακτιβιστή μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι στη Σαουδική Αραβία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 06/02/2015


Τριάντα τρεις Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL), τους Πράσινους/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (VERTS/ALE), την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S & D), την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), συνυπέγραψαν την ερώτηση που συνέταξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος για την απάνθρωπη ποινή που επέβαλε Ισλαμικό Δικαστήριο στο διαφωνούντα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Τον Μάιο 2014, ο Ράιφ Μπαντάουι καταδικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο στην Τζέντα σε σωματική τιμωρία - βασανιστήρια (1000 βουρδουλιές). Ο λόγος για αυτό ήταν η δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία επέκρινε τον κλήρο και κατ’ αυτό τον τρόπο υποτίθεται ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Raif Μπαντάουι δέχτηκε τις πρώτες 50 βουρδουλιές δημόσια. Οι πληγές του ήταν τόσο βαθιές που ο γιατρός της φυλακής αποφάσισε ότι ο κ. Μπαντάουι δεν ήταν σε θέση να αντέξει ακόμα ένα γύρο βουρδουλιών την επόμενη βδομάδα, όπως προέβλεπε η δικαστική απόφαση. 

Περαιτέρω, τον Ιανουάριο του 2015, έλαβε χώρα ο 10ος αποκεφαλισμός για το 2015 στην ιερή πόλη της Μέκκας, καθώς μια γυναίκα σύρθηκε στο δρόμο και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε δημόσια με σπαθί. Αυτές και άλλα παρόμοια "τιμωρίες" εξακολουθούν να προβλέπονται από το νόμο στη Σαουδική Αραβία, παρόλο που η χώρα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ.

Δεδομένου ότι η ΕΕ θα πρέπει, στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, να συμβάλει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου (άρθ. 3 παρ. 5 της ΣΕΕ), ερωτάται η Ύπατος Εκπρόσωπος ποιες ενέργειες έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για να ασκήσει πίεση στην Σαουδική Αραβία για τον εξανθρωπισμό του ποινικού της δικαίου.


Κώστας Χρυσόγονος, Σοφία Σακοράφα, Μανώλης Γλέζος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Τάκης Χατζηγεωργίου, María Dolores Lola Sanchez, Barbara Spinelli, Igor Soltes, Molly Scott Cato, Paloma Lopez Bermejo, Ivo Vajgl, Miroslav Poche, Tamás Meszerics, Ricardo Serrao Santos, Elly Schlein, Marisa Matias, Josep-Maria Terricabras, Curzio Maltese, Merja Kyllonen, Lara Comi, Angel Dzhambaki, Tanja Fajon, Barbara Lochbihler, Fernando Maura Barandiaran, Alfred Sant, Jose Inacio Faria, Jørn Dohrmann, Ulrike Lunacek, Ana Maria Gomes, Pier Antonio Panzeri, Nessa Childers, Pavel Telicka, Petr Jesek, Marc Tarabella 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου