Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στον Έβρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 10/2/2015


Γραπτή ερώτηση με θέμα τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ρωτώντας εάν και πότε οι πλημμυροπαθείς θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και αν υπάρχει πρόβλεψη να αποδεσμευθούν άμεσα τα σχετικά κεφάλαια.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Τις τελευταίες μέρες, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή του Έβρου, προκαλώντας άνοδο της στάθμης του ποταμού, εκκενώσεις χωριών και οικισμών [1] καθώς και καταστροφικές πλημμύρες σε πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων [2]. Παράλληλα, η κακοκαιρία συνεχίζεται και οι τελική έκταση των καταστροφών δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν από τώρα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι δυνατότητες υφίστανται για έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, είτε μέσω άλλων πιθανών διαθέσιμων πόρων για θύματα φυσικών καταστροφών;
2. Υφίσταται πρόβλεψη για άμεση αποδέσμευση των σχετικών κεφαλαίων, καθώς και για μεταγενέστερη εκτίμηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών και συνακόλουθη αναπροσαρμογή των προς διάθεση ποσών;"  

 
[2] http://www.kathimerini.gr/802870/article/epikairothta/ellada/plhgma-oi-plhmmyres-sthn-agrotikh-oikonomia-toy-evroy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου