Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η χώρα χρειάζεται πολιτικά κόμματα νέου τύπου

Συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα Kontranews 01/10


• Σε περίπτωση που η ψηφοφορία αποφασίσει την παραμονή της Τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, είπατε ότι τότε θα σεβαστείτε την απόφαση. Θα είστε δηλαδή ευρωβουλευτής ενός κόμματος με το οποίο δεν συμφωνείται. Ο τίτλος "ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ" θα μπορεί να υποστηριχθεί πιστεύετε;
Προσυπογράφοντας την πρόταση της Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης για διεξαγωγή ψηφοφορίας των μελών εξυπακούεται ότι αυτοδεσμεύομαι να υπακούσω στην όποια απόφαση της πλειοψηφίας, διαφορετικά η ψηφοφορία δεν θα είχε νόημα. Από κει και πέρα βέβαια θα εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ να κρίνει κατά πόσον μπορεί να υποστηριχθεί ο ένας ή ο άλλος τίτλος. 

• Συμμερίζεστε τη διαπίστωση ότι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο στη φορολογία;
Είναι γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές έχουν ανεβεί, λόγω της ασφυκτικής πίεσης των ξένων δανειστών, σε επίπεδα αντιπαραγωγικά για την ελληνική οικονομία. Η μείωσή τους δεν μπορεί να επιτευχθεί με μαγικό τρόπο και με ισχύ από αύριο. Προϋποθέτει τη βελτίωση της λειτουργικότητας των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ώστε να περισταλεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αυτό βέβαια είναι ένα μέρος της γενικότερης ανάγκης για αναδιοργάνωση του κράτους σε πιο υγιείς βάσεις.

• Με τη νέα πολιτική της Γερμανίας μήπως φτάσουμε στο σημείο να «στήσουμε άγαλμα» στον Β. Σόιμπλε; Σας ανησυχεί το να είναι ένας φιλελεύθερος στη θέση του υπουργού οικονομικών;
Αυτό θα ήταν μια απευκταία εξέλιξη, αφού το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει ακόμη πιο ακραίες, τιμωρητικές θέσεις απέναντι στη χώρα μας από ό,τι οι Χριστιανοδημοκράτες και αναπαράγει με χυδαίο ενίοτε τρόπο τα ρατσιστικά /ανθελληνικά στερεότυπα συγκεκριμένων γερμανικών ΜΜΕ.

• Ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πότε εκτιμάτε πως θα έχουμε κ. Χρυσόγονε;
Θα ήθελα να ελπίζω σε εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή της, δηλ. εντός του 2017. Η ιστορική εμπειρία πάντως, όχι μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και με τις προκατόχους της, δείχνει ότι σε όλες τις αξιολογήσεις σημειώνονται μικρές ή μεγάλες χρονικές υπερβάσεις. Το θετικό όμως είναι ότι η ανάγκη για επιπλέον ρευστότητα από την επόμενη εκταμίευση της δόσης δεν είναι άμεση για τα κρατικά ταμεία.

• Εκλογές πότε βλέπετε; Γιατί αν το Ταμείο αξιώσει νέα μέτρα όλα είναι πιθανά…
Το πραγματικά αξιοσημείωτο νέο στοιχείο της περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα είναι ότι μετά τις «διαρροές» Παναγούλη – Νικολόπουλου η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει αρραγής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε στο διάστημα αυτό να ψηφίσει πολύ οδυνηρά μέτρα. Αν εξακολουθήσει η εικόνα αυτή, διαφαίνεται η προοπτική αν όχι εξάντλησης της τετραετίας πάντως διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 (εθνικές και ευρωεκλογές).

• Η κυβέρνηση δεν κάνει καλά που υιοθετεί το αφήγημα περί επενδύσεων; ή θεωρείτε πως συνεχώς τις αναγγέλλει και ποτέ δεν τις υλοποιεί…
Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για την επιτάχυνση διαφόρων επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και στελέχη τα οποία υιοθετούν μια διαφορετική έως αντίθετη ρητορική. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχουν διαχρονικές (εδώ και δεκαετίες) δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό, με ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο, μια δημόσια διοίκηση ενίοτε αρτηριοσκληρωτική και μια βραδυκίνητη δικαιοσύνη. Όλα αυτά δεν τα δημιούργησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως και η σημερινή να δείχνει ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για να τα διορθώσει. Άλλωστε η διόρθωση θα προϋπέθετε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχισή της σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως κυβερνητικών μεταβολών και εναλλαγών. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα λιγότερο οξυμένο και λιγότερο συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα και χρειαζόμαστε την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και των παραγωγικών φορέων για να εκπονηθεί και εφαρμοσθεί σε βάθος χρόνου ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα φέρουν θέσεις εργασίας για τους νέους ιδίως ανθρώπους.

• Η συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτιμάτε ότι θα φτάσει μέχρι τέλους;
Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιο «ατύχημα» στο μέλλον, αφού είναι φανερό ότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Προς το παρόν πάντως, παρά τις δυσκολίες, οι διαφορές αυτές δεν φαίνεται να οδηγούν σε δυναμική ρήξης μεταξύ των ηγεσιών τους.

• Τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς πως τις σχολιάζετε; Θα διερευνούσατε την πιθανότητα να συνεργαστείτε μαζί τους στο μέλλον;
Δεν θα ήθελα να μπω σε υποθετικά σενάρια, τη στιγμή κατά την οποία δεν ξέρουμε ούτε πώς και πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία της Κεντροαριστεράς, ούτε ποιος ή ποια θα εκλεγεί, ούτε – κυρίως- ποια θα είναι η πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία του νέου φορέα και πόσο πραγματικά νέος θα είναι αυτός. Γενικότερα πάντως η χώρα χρειάζεται πολιτικά κόμματα νέου τύπου, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ πιο κοντά στη βάση, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Η επικείμενη ψηφοφορία των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης ελπίζω να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα.

• Η γνώμη σας για τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη ποια είναι;
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, η οποία δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να βοηθήσει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου μας. Ακόμα και σε χώρες όπου η προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε με σοβαρότητα και συνέπεια, όπως από τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, οδήγησε σε θεωρητικούς μόνο ρυθμούς ανάπτυξης και σε δημοσιονομική ευρωστία, σε βάρος όμως των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων. Μεγάλο μέρος των πολιτών στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας και, το χειρότερο, υπάρχει και εκεί (όπως βέβαια και στην Ελλάδα) τρομακτική υπογεννητικότητα, που υποδηλώνει ότι, έστω και αν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου