Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για την απαγόρευση απόπλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 18.10.2017


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την απαγόρευση απόπλου των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες από την Τουρκία προς την Ελλάδα, την οποία διέταξαν οι τουρκικές αρχές στα τέλη Σεπτέμβρη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την ασφάλεια της περιοχής. Στο πλαίσιο, αυτό κάλεσε την Επιτροπή να απαντήσει, πώς σκοπεύει να αντιδράσει για τη διασφάλιση της ακώλυτης διεξαγωγής των συγκοινωνιών και των μεταφορών στο Αιγαίο.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 26.09.2017 ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση απόπλου προς την Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές. Η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε εξαιτίας του ότι οι ελληνικές λιμενικές αρχές προέβησαν σε νόμιμους ελέγχους τουρκικών τουριστικών πλοίων που πραγματοποιούσαν, όπως στην πράξη αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Συγχρόνως, ανακοίνωσε ότι από τις 12.10.2017 απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα επιβατηγών και εμπορικών πλοίων. Κατά συνέπεια, τα ελληνικά νησιά δεν θα έχουν πλέον τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντι τους τουρκικά παράλια, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τις μεταφορές πολιτών και προϊόντων της ΕΕ και εν γένει για την τοπική οικονομία [1].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Είναι ενήμερη για τις παραπάνω προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι σε κράτος-μέλος;
2) Εγκρίνει αυτές τις ενέργειες; Πώς σκοπεύει να αντιδράσει για την διασφάλιση της ακώλυτης διεξαγωγής των συγκοινωνιών και των μεταφορών στο Αιγαίο;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου