Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το σκανδαλώδες έλλειμμα δημοκρατίας στην κατάρτιση και εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/09/2017


Το σκανδαλώδες δημοκρατικό έλλειμμα κατά την κατάρτιση και εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, έθιξε σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος. Ο Κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες εφαρμογής αυτού του προγράμματος είναι καταστροφικές για την Ελλάδα και τους πολίτες της, ενώ το ίδιο αντιβαίνει στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει, αν το πρόγραμμα αυτό είναι συμβατό με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσης, αλλά και για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για να εξαλείψει το εν λόγω δημοκρατικό έλλειμμα ως προς τον τρόπο κατάρτισης και εφαρμογής αυτού.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατα ο αρμόδιος Επίτροπος για νομισματικές υποθέσεις κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Εξήγησε μάλιστα ότι το σκάνδαλο αυτό έγκειται στο ότι λαμβάνονται αποφάσεις για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής των πολιτών μιας χώρας, κεκλεισμένων των θυρών, από έναν οργανισμό (δηλ. το Eurogroup), οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός Κοινοβουλίου, χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή [1]. Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος έχει ως συνακόλουθο αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μερική απώλεια της λαϊκής και της κρατικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Παράλληλα, η άσκηση αυτής της πολιτικής έχει οδηγήσει στην ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση σημαντικού τμήματος του ελληνικού πληθυσμού, ενώ σημαντικό τμήμα του δημόσιου πλούτου οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση σε τιμή ευκαιρίας. Συγχρόνως, καταστρατηγούνται αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, αλλά και θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, όπως η αξιοπρέπεια, η υγεία και η εργασία.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Είναι σύμφωνος με τις αρχές και αξίες της ΕΕ ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο και η εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος;
2) Πώς σχεδιάζει να εξαλείψει τα προαναφερόμενο σκάνδαλο και τις συνέπειες αυτού;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου