Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27/09/2016


Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την επικείμενη ολοκλήρωση εξαγοράς της Monsanto από τη φαρμακοβιομηχανία Bayer ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τις συνέπειες αυτής της εξαγοράς σε οικονομικό αλλά και διατροφικό επίπεδο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους καταναλωτές λόγω της ενασχόλησης της Monsanto με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Παράλληλα αναφέρθηκε σε επιπλέον ελέγχους που πιθανώς πρέπει να διεξαχθούν ως προς τους όρους αυτής της εξαγοράς.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, επίκειται ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρίας Monsanto [1], η οποία έχει επικριθεί από χιλιάδες πολίτες παγκοσμίως για την ενασχόλησή της με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τρόφιμα, από τη φαρμακοβιομηχανία Bayer. Καθώς η τελευταία αποτελεί μια από τις γνωστότερες παραγωγούς φαρμάκων παγκοσμίως, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ενασχόλησή της με ζητήματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και φόβοι για την υγεία των καταναλωτών. Παράλληλα, προκύπτουν ερωτήματα για τη διαδικασία εξαγοράς και ιδιαίτερα ως προς την ισχύ που θα έχει η Bayer στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων και τροφίμων.

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Ποια είναι η στάση της ως προς την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας; Θα επιδιώξει επιπλέον ελέγχους;
β) Τι είδους ελέγχους προτίθεται να επιβάλει σε νέα προϊόντα των εταιριών αυτών, τα οποία σχετίζονται άμεσα την υγεία και τη διατροφή των ευρωπαίων καταναλωτών;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου