Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για την Αγία Σοφία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 22/04/2015


Ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου μουφτή σχετικά με μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε την ιστορική και θρησκευτική αξία που έχει η Αγία Σοφία και κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο να λάβει μέτρα για την προστασία της.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πάπα Φραγκίσκου ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, ο μουφτής της Άγκυρας δήλωσε ότι θα επισπεύσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί[1]. Η Αγία Σοφία, κτίσμα του 6ου αιώνα μ.Χ. και σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης επί αιώνες, λειτουργεί ως μουσείο από τη δεκαετία του 1930 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ από το 1985 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πρόσφατες αυτές δηλώσεις του μουφτή έρχονται να προστεθούν σε σειρά παραβιάσεων της Τουρκίας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων[2].
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας: Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να προστατεύσει την Αγία Σοφία από τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στα πλαίσια και του άρθρου 3 παρ. 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει την προώθηση των αξιών της Ένωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου