Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 1/4/2015


Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις νέες απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και ειδικότερα στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε δεκαέξι ελληνικά νησιά του Αιγαίου συνέταξε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Εύα Καϊλή και Renate Sommer.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης όπως υποβλήθηκε σήμερα 1.4.2015.

Ερώτηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση έχει υποχρέωση, στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες, να κινητοποιείται για τη διατήρηση της ομαλότητας και της ειρήνης, την καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και την προαγωγή του διεθνούς δικαίου.
Στο διεθνές δίκαιο ανήκουν προφανώς και οι διεθνείς συνθήκες οι οποίες έχουν αμετάκλητα καθορίσει το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο πέλαγος, καθώς η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αμφισβήτησε το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι σε 16 ελληνικά νησιά η Ελλάδα ασκεί μόνο de facto και προσωρινά κυριαρχία, και ότι τα νησιά αυτά αποτελούν έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας[1].
Αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν ότι η Τουρκία επιθυμεί για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και αμφισβήτησης του ισχύοντος διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Έτσι, η Ελλάδα αναγκάζεται μέχρι σήμερα, και μέσα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, να διαχειρίζεται την ένταση με την Τουρκία με κόστος πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως[2].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης:
Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στις απαράδεκτες αυτές τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας κράτους μέλους της Ένωσης;

________________________________________
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου