Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αποχώρηση του ENISA από την Κρήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 10/02/2016


Τα ερωτήματα που εγείρονται από τις κινήσεις αποχώρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών ENISA από την Κρήτη ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων που αναφέρουν σχέδια ολικής αποχώρησης του Οργανισμού από την Ελλάδα, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που έχει η παρουσία του στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε την Επιτροπή να εξηγήσει τι έχει να κερδίσει η Ευρώπη με την αποδυνάμωση περιφερειών όπως αυτή της νησιωτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μετά την απόφαση που ελήφθη για τη διάσπαση της λειτουργίας του και τη μεταφορά εργαζομένων στην Αθήνα[1], ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών ENISA ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη βάση του στην Κρήτη, με τελικό στόχο την ολική αποχώρηση από την Ελλάδα[2]. Καθώς πρόκειται για έναν οργανισμό ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ταυτόχρονα η παρουσία του έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην περιοχή της Κρήτης, γεννώνται απορίες σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αποχώρησή του οργανισμού.

Ερωτάται η Επιτροπή :

α) Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα σχετικά με την αποχώρηση του ENISA από την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα;

β) Ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση και τι κέρδος θα έχει η Ευρώπη από την αποδυνάμωση περιφερειών όπως αυτή της νησιωτικής Ελλάδας;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου