Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Γραπτή δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το βρετανικό ζήτημα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 04/02/2016


Τα αρνητικά σημεία που παρατηρούνται στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους αρχηγούς κρατών στηλίτευσε με γραπτή του δήλωση ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να επικρατήσουν οι απαιτήσεις του βρετανού πρωθυπουργού, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς αλλά και αποδόμηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα τόνισε πως ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, είναι να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και να επιδιώξει την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδυνάμων.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης :

Η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης σχετικά με το βρετανικό ζήτημα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Γίνεται λόγος για έκδοση μιας νομικά δεσμευτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί αν παρ' όλα αυτά το δημοψήφισμα που θα επακολουθήσει αποβεί υπέρ του Brexit. Γίνεται ακόμη λόγος για "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", η οποία υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί με την απλοποίηση της νομοθεσίας και τη μείωση του φόρτου για τις επιχειρήσεις. Φοβάμαι ότι αυτά μπορεί να μεταφρασθούν στην πράξη σε παραπέρα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και χειρότερη αποδόμηση των εργασιακών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Ίσως μάλιστα οι "ανησυχίες" του κυρίου Cameron να αποτελούν στην πραγματικότητα απλώς το πρόσχημα ώστε οι κυρίαρχες στην Ένωση πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν ευκολότερα την υλοποίηση παρόμοιων δικών τους σχεδιασμών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μόνο με περισσότερη αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της όσο και στο εσωτερικό καθενός από αυτά, με αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη-έχοντες. Η ικανοποίηση των αξιώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού όμως οδηγεί μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς καν να εξασφαλίζει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου