Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Όχι νέα οριζόντια μέτρα


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ «E» 18/02


Την προηγούμενη εβδομάδα ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 8 έως 9 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Είναι προφανές ότι τέτοια μέτρα δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία και ότι πάντως αυτά, αν μπορούσαν να επιβληθούν σε πείσμα των αντιδράσεών της, θα προκαλούσαν έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και νέας λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική, με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, και όχι οριζόντια μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική ανισότητα και αποδυναμώνουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία. Χρειάζεται καταρχάς μια αναδιάρθρωση του ελεγκτικού έργου, με τον υπάρχοντα μηχανισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να ασχολείται με τις σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου. Οι εντολές ελέγχου πρέπει να δίνονται με βάση παραμετρικά πρότυπα προσανατολισμένα στο παραπάνω κριτήριο.
Δεύτερο, να νομοθετηθεί ειδική ταχεία διαδικασία για τον καταλογισμό φόρων, προσαυξήσεων κ.λπ. σε όσους μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Οι υποθέσεις αυτές καρκινοβατούν σήμερα, επειδή υπάγονται στις περίπλοκες συνήθεις διαδικασίες συνολικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης.
Τρίτο, να καταγραφεί υποχρεωτικά το χρηματικό μόνο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων, να καταλογιστούν οι προσήκοντες φόροι σε όσους δεν δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» και να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχει καμία λογική η σημερινή προνομιακή μεταχείριση των κατόχων θυρίδων σε σχέση με τους καταθέτες των τραπεζών.
Τέταρτο, να θεσπισθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τα δεσμευμένα (για λόγους ποινικών εκκρεμοτήτων) ποσά σε τράπεζες. Το σήμερα ισχύον καθεστώς ωφελεί μόνο τις τελευταίες και βλάπτει τόσο το κράτος όσο και τους δικαιούχους των καταθέσεων.
Πέμπτο, να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης υγρών καυσίμων, η εγκατάσταση του οποίου βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Θα καταπολεμηθεί έτσι αποφασιστικά το λαθρεμπόριο και θα αυξηθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Η κεντρική ιδέα πρέπει να είναι η αναζήτηση χρημάτων εκεί όπου υπάρχουν και όχι περαιτέρω επιβαρύνσεις στους «συνήθεις υπόπτους». Διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να εκτροχιασθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου