Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την υπεραλίευση στη Μεσόγειο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 18/02/2016


Τα επικίνδυνα αποτελέσματα της υπεραλίευσης στην περιοχή της Μεσογείου ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Τονίζοντας τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τους κινδύνους εξαφάνισης για συγκεκριμένα είδη στην περιοχή, ο Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να προβεί σε κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, χωρίς όμως να απειληθούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ζήτημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο προκαλεί στην πανίδα της περιοχής μεγάλα προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης[1]. Όπως μάλιστα προειδοποιούν περιβαλλοντικές οργανώσεις, περίπου το 96% των αποθεμάτων ιχθύων υφίσταται υπερεκμετάλλευση, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο την αειφορία συγκεκριμένων ειδών, μεταξύ των οποίων ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι. Αν κανείς συνυπολογίσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας, καθίσταται εμφανής ο κίνδυνος που απειλεί τους πληθυσμούς ιχθύων στη περιοχή της Μεσογείου και για αυτό το λόγο απαιτούνται πλέον παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η εκμετάλλευση των υδάτων και να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για τα αρνητικά στοιχεία που αφορούν την υπεραλίευση στη Μεσόγειο;
β) Τι κινήσεις προτίθεται να κάνει ώστε να διασφαλίσει τους πληθυσμούς ιχθύων της περιοχής και ποιοί περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν χωρίς να απειληθούν μικρομεσαίοι επαγγελματίες που στηρίζονται στην αλιεία για να ζήσουν;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου