Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γραπτή δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την ετήσια ανάπτυξη στην ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 25/02/2016


Με γραπτή του δήλωση ο Κώστας Χρυσόγονος παρενέβη στη συζήτηση για την ανάπτυξη στην ΕΕ κατά το 2016, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως αντί για σύγκλιση, στην πραγματικότητα υπάρχει απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, κάτι που εγκλωβίζει τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου και οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα ώστε να πάψει η υποκρισία και να εφαρμοστεί άμεσα αλλαγή πολιτικών ώστε να μειωθεί η απόκλιση των οικονομιών.


Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης :

Η συζητούμενη σήμερα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετήσια ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, με υπότιτλο που κάνει λόγο για ενίσχυση της ανάκαμψης και την προώθηση της σύγκλισης των οικονομιών των κρατών-μελών της, ηχεί τουλάχιστον παράδοξα. Η πραγματικότητα είναι ότι αντί για σύγκλιση έχουμε διαρκή απόκλιση, με τα κράτη-μέλη του μεσογειακού νότου να είναι εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης-νέας λιτότητας. Εξάλλου ολόκληρη η Ένωση και ιδίως η ευρωζώνη παρουσιάζουν αναιμική ανάπτυξη σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται, μέσω της διαρκώς χειρότερης συμπίεσης των αμοιβών της εργασίας, στο όνομα της δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Χρειαζόμαστε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές τόνωσης της ζήτησης και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Και χρειαζόμαστε επίσης ένα αυθεντικό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της ευρωπεριφέρειας και να χρηματοδοτηθεί η οικονομία τους με υγιείς νέους πόρους. Όταν το κόστος του δανεισμού στην Ελλάδα ξεπερνά το 10% και στη Γερμανία βρίσκεται κοντά στο 1%, ο ανταγωνισμός γίνεται αθέμιτος και η απόκλιση των οικονομιών μεγαλώνει διαρκώς. Πρέπει να τερματισθεί η υποκρισία και να υπάρξει αλλαγή οικονομικής πολιτικής πριν να είναι πολύ αργά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου