Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Eρώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 17/9/2015


Γραπτή ερώτηση υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πρόταση για θέσπιση ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση

Στο πλαίσιο του προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της ευρωζώνης γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό για μια βαθύτερη δημοσιονομική ένωση. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζεται, και έχει μάλιστα προταθεί από τον πρώην Επίτροπο Andor,[1] ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας, η οποία θα χρησίμευε για την αντιστάθμιση των διαφορών στα επίπεδα ανεργίας των κρατών-μελών της ευρωζώνης και έτσι θα ισχυροποιούσε τη νομισματική ένωση.[2]
Μια τέτοια κοινή ασφάλιση θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά προς τα εθνικά συστήματα ασφάλισης έναντι της ανεργίας (επιδόματα ανεργίας), είτε σε διαρκή βάση, είτε έστω σε περιπτώσεις κρατών όπου εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλή ανεργία και μεγάλος αριθμός ανέργων παραμένουν χωρίς καθόλου ή με εντελώς ανεπαρκή για την επιβίωσή τους επιδότηση.
Ένα παρόμοιο σύστημα θα ωφελούσε δυνητικά σε βάθος χρόνου το σύνολο των κρατών-μελών, αφού τίποτα δεν εγγυάται ότι όσα από αυτά έχουν σήμερα χαμηλά ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν έτσι και στο απώτερο μέλλον, ούτε βέβαια και το αντίστροφο (ιστορικά άλλωστε τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις). Ερωτώνται η Επιτροπή και το Συμβούλιο αν εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν ενωσιακή νομοθεσία για κοινή ασφάλιση έναντι του κινδύνου ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου