Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη ύπαρξης πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 8/09/2015


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στηλιτεύει την ανυπαρξία πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και των αιτιών του. Ο Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σημεία πρώτης υποδοχής και στην ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας με μόνιμο και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση εδώ:


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείται στην πραγματικότητα πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Και αυτή η ανυπαρξία πολιτικής είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόταση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία 40.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας σε άλλες χώρες είναι, και αυτή, σταγόνα στον ωκεανό. Στην Ελλάδα που υποδέχτηκε πάνω από 260.000 άτομα από την αρχή της χρονιάς, οι αριθμοί αυτοί ηχούν ως προσβολή, πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι το Συμβούλιο προτείνει τη μετεγκατάσταση μόλις 32.000 ατόμων, αγνοώντας εσκεμμένα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά που "βουλιάζουν" κάτω από το βάρος των ανθρώπων οι οποίοι καταφτάνουν καθημερινά. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα μηχανισμό μετεγκατάστασης με μόνιμο και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, και κατάργηση του κριτηρίου της χώρας πρώτης εισόδου από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Κυρίως όμως χρειαζόμαστε μια ειρηνική λύση στη Συρία και κατ' επέκταση και στο Ιράκ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη απάντηση γιατί οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους και να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη ακριβώς λόγω των πολέμων που προκλήθηκαν με συνυπαιτιότητα και των δυτικών χωρών και κυβερνήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου